Hopp om enande kraft i kluvet land

Publicerad 2016-07-14

Storbritannien. Efter veckor av politiskt kaos tycks britterna närmast rycka på axlarna åt att man mitt i allt har fått en ny premiärminister. Samtidigt finns en skör förhoppning om att Theresa May ska kunna hjälpa landet att vända blad. Att hon är kvinna är en fördel, anser många.

Det går knappast att märka på atmosfären i London att Storbritannien just genomlevt ett historiskt ledarbyte - storstadspulsen slår i sin vanliga takt. Möjligen verkar människor en aning lugnare än vanligt.

– Jag tror att folk är lite som i chock, det har varit så mycket turbulens den senaste tiden. Dagen efter brexit var det en vansinnig stämning, folk debatterade överallt på gatorna. Och nu har alla trätt in i någon slags politisk apati, säger Gabriel, kulturjournalist i 40-årsåldern, som inte vill uppge sitt efternamn, till TT.

Gå vidare

Några kvarter bort, på en tvärgata till pulsådern Oxford Street, står 39-åriga byggnadsarbetaren Salomon Taylor. Han röstade för att Storbritannien skulle stanna i EU. Nu kommer Theresa May få administrera ett utträde, konstaterar han, men är ändå försiktigt positiv.

– Jag tror att hon kan peka ut rätt riktning för landet. Det är dags att gå vidare och hon är en person som har lång erfarenhet av att sitta i regeringsställning. Så jag tror att hon blir bra, säger han under en paus i renoveringsarbetet.

"På tiden"

Att May är kvinna är ett plus, tillägger Taylor.

– Om du tittar runt i världen har du (Angela) Merkel i Tyskland, och i USA har vi Hillary (Clinton) som är redo att ta över makten. Det är på tiden att vi ger kvinnorna en chans.

41-årige Chaung Tat Yeung, som tar en öl med några vänner på en pub i närheten av premiärministerresidenset 10 Downing Street, håller med:

– Det är viktigt för jämställdheten, och det är på tiden. Kanske kan hon bringa lite vett till det här landet, säger han och skrattar.

– Men vi får se... Hon var inte mitt förstaval. Hon stödde stanna-sidan (i folkomröstningen om EU-medlemskapet) och nu ska hon styra landet mot brexit. Det kommer bli svårt, men förhoppningsvis klarar hon det.

Högljudda demonstrationer

Även om många förhåller sig avvaktande till Theresa May, finns förstås de som redan bestämt sig för vad de tycker. På plats utanför 10 Downing Street när Theresa May anlände efter att ha svurits in hos drottningen på onsdagskvällen hölls två små men högljudda demonstrationer-- brexitpåskyndare och anhängare till Labours vänsterradikala ledare Jeremy Corbyn. 17-åriga Tom Henry tillhör det senare lägret. Han litar inte på Mays löften om sociala reformer.

– Jag är här för att Theresa May inte valts på ett demokratiskt sätt, och för att protestera mot Tories och de läskiga saker som de försöker göra för att dela det här landet, och vända fattiga mot fattiga.

London, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln