Het vår med brexit mot bremain

Publicerad 2016-02-22

EU. Våren 2016 ger 16 heta veckor för britterna att bestämma sig om att stanna eller gå från EU.

De stora partierna är för - men lär ändå få en tuff kamp.

Visserligen leder "stanna kvar"-sidan över "lämna" med 48 procent mot 33 i den färskaste opinionsmätningen inför folkomröstningen den 23 juni. Men nästan lika klart såg det å andra sidan ut inför folkomröstningen om självständighet i Skottland häromåret, där en solklar nej-ledning inom ett halvår förvandlades till fördel för ja.

I slutändan blev det ändå nej i Skottland - men först sedan både regering och opposition i Storbritannien gemensamt hårdspurtat med alla sina resurser.

Så lär det inte bli i EU-frågan där framför allt Konservativa partiet, men också Labour, är djupt splittrade mellan för och emot.

Stöd från Corbyn

Partiledarna är dock för.

– Storbritannien blir starkare, säkrare och bättre av att stanna kvar i ett reformerat EU, talade premiärminister David Cameron inför det brittiska parlamentet på måndagen och betonade samtidigt att folkomröstningen är definitiv - att först säga nej och sedan försöka förhandla om är inget alternativ.

– Vi är övertygade om att en röst för att stanna kvar är bäst för folket, sade i sin tur Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som ändå är kritisk mot Camerons uppgörelse med EU.

– Vi diskuterar kontinentens framtid - varpå en konservativ engelsman har förvandlat det till att handla om barnbidrag, sade Corbyn.

Skottland varnar

Brexit - att lämna EU - kan luta sig mot stödet från merparten av de stora Englandsbaserade tidningarna. Här finns i övrigt en brokig samling av EU-kritiker från de etablerade partierna, men också till vänster om vänster och höger om höger. Spektakulära personligheter som Ukip-ledaren Nigel Farage och Londons borgmästare Boris Johnson bidrar ytterligare till att lyfta intresset.

Bremain - att stanna kvar - stöds av näringslivet och de tyngsta regeringsföreträdarna som Cameron och finansminister George Osborne.

Utöver Labour säger även skotska nationalistpartiet SNP ja till EU och får en nyckelroll i debatten. En brittisk nej-röst kan leda till att England och Skottland går skiljda vägar.

– Om vi tvingas ut ur EU så är jag säker på att Skottland kommer att kräva en andra folkomröstning om självständighet. Vi kommer att slåss för vår plats i Europa, talade SNP:s gruppledare Angus Robinson.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln