Hård brexit dåligt för Sverige

Publicerad 2017-01-17

Brexit. Det brittiska beskedet om en "hård brexit" är dåliga nyheter för Sverige.

– Det var skarpare än väntat. Det var inte det här vi ville, säger handelsminister Ann Linde (S).

Regeringen hade hoppats på att Storbritannien skulle vilja stanna kvar i EU:s inre marknad på något sätt, även om signaler om det motsatta kommit de senaste veckorna. Ann Linde tycker att den brittiska premiärministern Theresa May var glasklar på den punkten i sitt tal i London.

– Det blir ett totalt break, säger Linde.

Mycket på spel

Beskedet från Theresa May innebär att Storbritannien vill lämna både EU:s inre marknad och tullunionen. För svensk del står mycket på spel i de kommande förhandlingarna om villkor för utträdet och om vilka avtal som ska ersätta EU-medlemskapet. Till exempel så är Storbritannien Sveriges tredje största handelspartner.

– Det kommer att bli väldigt svåra förhandlingar. Jag ser framför mig att Sveriges roll blir att vara den konstruktiva rösten i förhandlingar, för Sverige har jättestora ekonomiska intressen, säger Linde.

Även statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är viktigt med ett bra förhållande mellan Storbritannien och EU.

– Vi vill nu vinnlägga oss om att vara en pragmatisk aktör i detta. EU och Storbritannien ligger ju där det ligger också efter brexit och måste ha bra relationer.

Brexit kan få stora konsekvenser Inte minst för de omkring 100 000 svenskar som bor, arbetar eller studerar i Storbritannien. Där verkar också omkring tusen svenska företag.

Oro bland svenskar

Linde hoppas att svenskar som redan bor i Storbritannien innan utträdesansökan lämnas in i mars inte ska drabbas av brexit. Det verkar, enligt henne, vara den brittiska regeringens utgångspunkt.

– Men för alla nytillkomna blir det mycket hårdare regler, säger hon.

Linde träffade i måndags svenskar och svenska företag i London.

– De kunde berätta något som oroade mig väldigt mycket, att de utsätts för ganska mycket främlingsfientlighet. På arbetsplatser, tunnelbana och på universiteten, så säger folk till dem helt öppet att vi röstade för att du skulle åka hem.

Plockar russin

Beskedet om att Storbritannien vill lämna tullunionen, men ändå ha kvar tullfrihet i vissa sektorer är en ekvation som Linde tycker är svår att få att gå ihop.

– Det här är verkligen att plocka russinen ur kakan, säger hon.

Norge är inte med i EU:s tullunion vilket skapar problem för svenska företag.

– Om man inför tullar igen mellan Sverige och Storbritannien så kommer det att innebära försämrade handelsmöjligheter och det är vi inte intresserade av, säger Linde.

Blir skatteparadis?

Hon är också oroad för signaler från den brittiske finansministern om att Storbritannien är berett att ändra sina skatteregler om de inte får ett bra avtal med EU.

– Det vill säga att gå mot att bli ett skatteparadis. Det är något som vi verkligen inte hoppas ske, för det skulle vara väldigt olyckligt, säger Linde.

En hård brexit kan även drabba Sverige genom en högre EU-avgift. När britterna lämnar EU blir det ett stort bortfall ur EU:s budget.

– Svenska regeringens linje är att vi vill att man ska rätta mun efter matsäck, det vill säga om EU får in så mycket mindre pengar så får vi minska ambitionerna, men där finns andra länder som har andra åsikter, säger Linde.

TT

Följ ämnen i artikeln