Erdogan: Tyskland understöder terror

Publicerad 2017-03-03

Turkiet/Tyskland. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till attack mot Tyskland, som han anklagar för att "understödja och härbärgera terror".

Ländernas relationer är bottenfrusna sedan en tysk journalist fängslats i Turkiet och turkiska ministrar nekats kampanja i Tyskland.

Sedan staden Gaggenau ställt in ett valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag inför folkomröstningen om en ny grundlag för att stärka presidentmakten i april rasar Turkiet mot Tyskland. På fredagen nekades även den turkiska ekonomiministern Nihat Zeybekci att kampanjtala i Frenchen utanför Köln med hänvisning till säkerhetssituationen.

Förbindelserna mellan länderna försämras ytterligare av att Turkiet den 14 februari grep den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel, som varit Die Welt-gruppens korrespondent i Turkiet sedan maj 2015. Han har i likhet med över 150 andra journalister gripits de senaste månaderna, vilket förbundskansler Angela Merkel kritiserat hårt.

– Jag tycker att det var rätt av oss att kritisera inskränkningar i pressfriheten, säger Merkel, som poängterar att regeringen inte hade något med beslutet om valmötet i Gaggenau att göra.

"Tysk agent"

Nu dundrar president Erdogan mot Tyskland i ett tal i Istanbul där han pekar ut Deniz Yücel som en "tysk agent". Samtidigt anklagar han Berlin för att låta "terrorister" komma till tals i stället för turkiska politiker.

– De bör ställas inför rätta, sade Erdogan med hänsyftning på tyska myndigheter som låtit oppositionella kurdiska politiker - som bannlysts i Turkiet - hålla tal i Tyskland, enligt nyhetsbyrån AFP

Envälde eller stabilitet?

Justitieminister Bozdags avsikt med valmötet i Gaggenau var att söka stöd inför folkomröstningen om en ny grundlag som kraftigt ökar makten för presidenten. Omröstningen hålls i Turkiet den 16 april. Kritiker hävdar att den nya grundlagen i princip skulle göra Recep Tayyip Erdogan enväldig, medan förespråkarna säger att den borgar för säkerhet och stabilitet.

– De vill inte att Turkiet ska kampanja där eftersom de stödjer nej-sidan (i folkomröstningen) och eftersom de vill underminera ett starkt Turkiet, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, enligt Deutsche Welle.

"Måste uppföra sig"

Michael Sahlin, tidigare Sveriges ambassadör i Ankara och numera forskare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att turkiska förespråkare av en utökad presidentmakt anklagar dem som röstar nej till grundlagen för att rösta för PKK-gerillan och Gülenister.

– De insinuerar på så sätt att ett nej är ett stöd för terror. Då är man inne i en väldigt smutsig kampanj, säger Sahlin.

"Åt helsike"

Han tycker att EU - utan att ta ställning i sakfrågan - borde säga att folkomröstning inte kan hållas samtidigt som undantagstillstånd råder.

– EU och Merkel ser ju att Turkiet är på väg in i vad som i praktiken måste beskrivas som en ren diktatur, genom det här författningsförslaget. Det gör det väldigt svårt för Tyskland att spela med, säger Michael Sahlin.

TT

Följ ämnen i artikeln