Mays brexit kan försvåra för EU

Publicerad 2017-01-17

Brexit. Premiärminister Theresa May har levererat efterlängtade besked om hur den brittiska regeringen tänker sig EU-utträdet. Men med en "hård brexit" väntar också svårare förhandlingar för EU, enligt en expert.

I sitt tal bekräftade Storbritanniens premiärminister Theresa May att regeringen vill ha en hård sorti från EU, det vill säga att landet offrar tillgången till den inre marknaden för att få större självbestämmande kring områden som invandring.

Men samtidigt handlade mycket av talet om fortsatt samarbete och samförstånd - May framhöll att Storbritannien bara vill lämna EU, inte Europa. Det lugnade marknaden, tror Nordeas chefekonom Annika Winsth.

– Hon försökte hitta en positiv vinkel, framhöll att det inte handlar om någon konflikt utan sätt att hitta nya resultat för att genomföra utträdet på bästa sätt. Det skickade förtroende till såväl britter och européer som till finansmarknaden, säger Winsth och fortsätter:

– Det hade varit olyckligt om May hade pratat illa om EU, då hade andra länder kunnat haka på.

Inga tydliga svar

May levererade många besked - men kom inte alltid med tydliga förklaringar om hur hon tänker sig att alternativen ska se ut. En viktig upplysning var att parlamentet kommer att få tycka till om den slutgiltiga överenskommelsen med EU.

– Men hon gav inget tydligt svar på vad det betyder, vad som skulle hända om parlamentet röstar nej. Det är svårt att veta vad parlamentet kommer att tycka om uppgörelsen, det ligger ett par år framåt i tiden och vi vet inte hur det politiska läget ser ut då, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier.

En konfliktfråga mellan Storbritannien och EU har varit om det går att föra samtal om villkoren kring skilsmässan och den nya relationen samtidigt. May vill att det ska ske parallellt, eftersom hon inte vill ha förhandlingar med ett stup där britterna inte vet vad som kommer efter.

– Det blir förstås väldigt stor skillnad om de har några avtal på plats när de lämnar fullt ut än om de inte har det, säger Annika Winsth.

"Skärper förhandlingsläget"

Sammantaget innebär den brittiska visionen för brexit ett minskat manöverutrymme i diskussionerna kring hur relationen med unionen ska bli, enligt Göran von Sydow.

– Det blir tydligare för EU, men samtidigt svårare när den som man förhandlar med har snävat in alternativen, säger han och fortsätter:

– Jag tror också att man ska se talet som en signal mot hemmapubliken, som visar hur regeringen tolkar brexitomröstningen. Det är en ganska snäv tolkning, som kan komma att skärpa förhandlingsläget gentemot EU.

TT

Följ ämnen i artikeln