Jemen: "En förskräcklig röra"

Publicerad 2015-03-23

Jemen. Med Huthirebellerna på marsch söderut driver Jemen allt närmare inbördeskrigets rand. Journalisten Hana al-Khamri anser att den nuvarande situationen delvis beror på att man struntade i att lyssna på de unga bakom protesterna under den arabiska våren.

Huthirebellerna, som har tagit över huvudstaden Sanaa, närmar sig sakta men säkert den sydliga kuststaden Aden, där president Abd Rabu Mansur Hadi har förskansat sig. Retoriken blir samtidigt allt mer krigisk från båda sidor.

– Med den nuvarande maktkampen ser jag en stor risk att landet faller sönder, konstaterar den jemenitiska frilansjournalisten al-Khamri dystert.

"En röra"

Hon är baserad i Stockholm och driver Jemenitiska salongen, som anordnar seminarier om Jemen och andra länder i arabvärlden. Hon beskriver den nuvarande situationen som "en fruktansvärd röra".

Huthirebellerna har lierat sig med landets störtade president och tagit över Sanaa. Nuvarande president Hadi har utropat en rivaliserande huvudstad i Aden och al-Qaida har sedan länge sitt fäste i de södra delarna av landet. Jemen har blivit spelplan för det "kalla krig" i regionen som pågår mellan Saudiarabien och Iran. Förtjusningen över de shiamuslimska Huthiernas framgångar gick inte att ta miste på när Ali Shirazi, hög ledare inom iranska revolutionsgardet, nyligen uttalade sig för den iranska nyhetsbyrån Defa, som står nära Irans armé.

– Hizbollah grundades i Libanon som folklig styrka precis som Basij (milisen i Iran). Liknande folkliga styrkor har skapats i Syrien, Irak och nu ser vi Ansarullah ta form i Jemen, sade han och använde ett annat namn på Huthirörelsen.

Arabiska våren

Jemen har varit instabilt allt sedan den arabiska våren 2011, dåden förre presidenten Ali Abdullah Saleh tvingades bort från makten efter massiva folkliga protester. Men i förhandlingarna om styret efter revolten ignorerade det internationella samfundet varningstecknen och tog inte tillräcklig hänsyn till de unga aktivisternas kritik, anser Hana al-Khamri.

– I stället blev det en form av "återvinning" av den gamla eliten, säger hon.

Men Hana al-Khamri talar helst inte i termer av "optimism" och "pessimism" - hon är framför allt pragmatisk. Fram till Huthiövertagandet i början av året var Saudiarabien Jemens viktigaste biståndsgivare. I stället för att kanalisera pengarna till "anti-Huthi-element", vilket bara ökar sönderfallet och spär på de sekteristiska tendenserna, skulle Saudiarabien kunna inta en stabiliserande roll, anser al-Khamri.

– De skulle kunna använda inflytandet som alla de pengarna ger, till att tvinga tillbaka parterna till förhandlingsbordet.

TT