Fem år för koncentrationslägervakt

Publicerad:

UTRIKES

München. Den 91-årige John Demjanjuk, anklagad för medhjälp till mord på nästan 30 000 fångar i koncentrationslägret Sobibor under andra världskriget, döms till fem års fängelse.

– Rätten ser det som bevisat att John Demjanjuk under andra världskriget var en del av den nazistiska maktapparaten. Den anklagade deltog villigt i massmord på judar, fastslog domaren Ralph Alt i sin dom.

Demjanjuk, född 1920, var vakt i koncentrationslägret Sobibor i östra Polen där han enligt Alt deltog i mördandet av "åtminstone 28 000 människor" under sex månaders tid 1943.

– Under den tiden anlände fler än 50 tåg med judar från Holland. Den äldste var född 1848, den yngsta var bara dagar gammal, förklarade Alt.

Åklagarna hade yrkat på sex års fängelse.

"Dagens dom är en efterlängtad seger för offren, deras anhöriga och folk med moraliskt samvete", deklarerade Efram Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centrets kontor i Jerusalem, i ett uttalande.

Försvaret lovar i sin tur att överklaga. Demjanjuks son John Jr kallade i ett e-brev redan före domen fadern ett offer för såväl nazisterna som efterkrigs-Tyskland.

Ukraina-födde Demjanjuk utlämnades till Tyskland från USA 2006.

Enligt domstolen släpps Demjanjuk senare i dag av hänsyn till hans höga ålder. Han beläggs dock med reseförbud, eftersom domen inte vunnit laga kraft.

TT-AFP

Publicerad: