USA inför skarpa sanktioner mot IS

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-29

FN. USA utökar sina ekonomiska sanktioner mot personer och grupper med kopplingar till IS.

Och Syriens president måste bort från makten.

– Bekämpande av IS kräver en ny ledare, sade Obama på ett högnivåmöte om IS och våldsam extremism i FN.

USA:s president Barack Obama har tidigare i FN beskrivit extremistgruppen Islamiska staten (IS) som en "apokalyptisk kult" som det inte finns plats för. Under tisdagen kom besked att USA vidtar ekonomiska sanktioner mot över 30 IS-ledare, supportrar och anslutna grupper i ett försök att blockera IS från deras internationella finansiella system.

Obama understryker också att IS endast kan bekämpas i Syrien om landets president Bashar al-Assad avgår. Rysslands president Vladimir Putin resonerar tvärtom. Samtidigt kom en hint om en eventuell kompromiss från USA:s utrikesminister John Kerry. Enligt honom kan Washington tänkta sig att samarbeta om Ryssland och Iran kan övertyga al-Assad att sluta använda oljefatsbomber mot civila.

Mycket snack

Trots att de två ledarna enats om att samarbeta för att få ett slut på den fyra år långa konflikten, valde Ryssland att inte skicka någon diplomat på högre nivå till tisdagens möte som hade terrorismbekämpning på agendan. Och enligt den franska utrikesministern, Laurent Fabius, bjuder Ryssland på mycket snack och liten verkstad.

– Du måste titta på vem som gör vad. Det internationella samfundet slår mot Daesh (IS). Frankrike slår mot Daesh. Men ryssarna gör det just nu inte alls, sade han under en presskonferens i New York.

Putin manade under måndagen världssamfundet att skapa en bred koalition mot terrorism i Mellanöstern och landet samarbetar redan med Iran, Irak och Syriens regim. Under onsdagen kommer Ryssland att föreslå en resolution om att bekämpa terrorism för FN:s säkerhetsråd, enligt landets biträdande utrikesminister Mikhail Bogdanov. Mer konkret innebär det om hur IS ska besegras i Syrien och Irak.

Svår utmaning

Även den svenska statsminister Stefan Löfven anser att uppgiften kräver samarbete.

– Vi måste samarbeta. Det är viktigt att världssamfundet ser att det här är en oerhört svår utmaning att ta sig an. Vi har att göra med en organisation som inte drar sig för att göra ont utan tycker att det är bra, säger Löfven.

Sverige ger motsvarande 34 miljoner kronor till UNDP:s stabiliseringsfond för Irak. Enligt Löfven finns starka relationer mellan Irak och Sverige och två procent av den blågula befolkningen har rötter i Irak. Sverige är med i den internationella allians som bekämpar extremistgruppen Islamiska staten (IS) med rådgivande och utbildande personal i norra Irak.

När det gäller Syrien tycker Löfven, liksom Obama, att landets president Bashar al-Assad inte är en del av lösningen. I ljuset av de vedervärdiga illdåd Assadregimen begått kan den inte vara en partner i kampen mot IS, anser statsministern.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln