Erdogan: Kommer godkänna dödsstraff

Publicerad 2016-08-07

Turkiet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att godkänna ett återinförande av dödsstraffet - om parlamentet röstar igenom det. Det förklarade han inför över en miljon människor som samlats i Istanbul för en manifestation.

Redan vid lunchtid på söndagen började folk att samlas på Yenikapi-torget, en stor öppen plats i sydvästra Istanbul.

När presidenten anlände till torget vandrade han längs scenkanten, vinkande till den väldiga folkmassan. När stora grupper människor skanderade krav på att återinföra dödsstraffet svarade Erdogan:

– Om parlamentet accepterar återinförandet av dödsstraffet, så kan jag i förväg meddela att jag kommer att godkänna parlamentets beslut.

Han tillade att dödsstraffet, som avskaffades i Turkiet så sent som 1984, används i USA, Japan och "många andra länder".

– Om folket vill ha dödsstraffet tror jag att de politiska partierna kommer att foga sig i det, sade han.

Redan kort efter kuppförsöket signalerade den turkiske presidenten att dödsstraffet var på tapeten. Hans uttalanden fick snabbt kritik från omvärlden. EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik slog fast att "inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU", vilket skulle innebära ett fullständigt stopp för fortsatta förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

I sitt tal passade Erdogan även på att rikta en känga mot Tyskland, där en domstol stoppade honom från att tala via videolänk till supportrar under en demonstration i Köln förra helgen.

– Var är demokratin? sade han.

"Ska betala"

Den misslyckade militärkuppen i landet har öppnat "en ny dörr för kompromisser" i den turkiska politiken, deklarerade Kemal Kiliçdaroglu, ledare för det sekulära oppositionspartiet CHP, när han tog ordet.

– Det är ett nytt Turkiet efter den 15 juli, sade han.

Efter Kiliçdaroglu gjorde Hulusi Akar, stabschef för Turkiets militära styrkor, ett sällsynt framträdande där han bedyrade att "förrädarna" bakom kuppen ska straffas på "hårdast möjliga vis".

I samma ton lovade premiärministern Binali Yildrim att den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som den turkiska regimen anklagar för att ligga bakom kuppförsöket, ska tas till Turkiet.

– Ledaren för den här terroristgruppen ska komma till Turkiet och betala för vad han har gjort, sade Yildrim.

Jättemanifestationen ska vara kulmen på flera veckors aktioner, där presidenten manat sina anhängare att gå ut på gator och torg för att visa sitt stöd för landets ledning och fördöma försöket till militärkupp i juli.Erdogan sade på mötet att aktionerna ska avlutas på onsdag.

Aysen, som bor i Istanbul, är kritisk till söndagens manifestation.

– Jag inte gått på några demonstrationer och jag tänker inte gå på några. Det handlar inte om demokrati, även om de påstår att det handlar om det, säger hon till TT.

Pressas att delta

Människor har uppmanats att delta på Yenikapi-torget.

– När jag tidigare ringde kommunen så spelades en uppmaning upp att delta. Även om kvällarna pågår demonstrationer in på morgontimmarna. Folk kör runt och tutar och ropar. De vill markera för oppositionen att Erdogans makt har blivit stärkt och uppmana folk att ställa sig bakom presidenten, säger Aysen.

I efterdyningarna till försöket till militärkupp i Turkiet i juli har enligt nyhetsbyrån AFP minst 273 personer dödats i landet, varav 34 kuppmakare.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln