Expert: Framgång för Putin

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-29

FN. Mötet mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Barack Obama innebär en återgång till mer normala relationer mellan länderna. Men en gemensam lösning på Syrienkrisen är fortfarande långt borta, tror experter.

– Utvecklingen de senaste dagarna visar att det i alla fall finns en kontakt mellan USA och Putin och på det sättet är det en normalisering av världspolitiken, även om ingen gjort någon eftergift, säger Kristian Gerner, Rysslandskännare och professor emeritus vid Lunds universitet.

– Och det är en framgång för Putin att han i hemmapropagandan kan framställa sig som en statsman som tas på allvar.

Oförenliga krav om Syrien

Men det är fortfarande en bra bit kvar till en gemensam lösning på Syrienkonflikten. De båda ledarna underströk sina oförenliga krav gällande den syriske presidenten Bashar al-Assad - Obama att han måste bort och Putin att han behövs i kampen mot jihadistgruppen Islamiska statens (IS) terror.

– Den senaste veckan har Putin i ryska medier gått ut hårt med att Assad är en legitim härskare och att Ryssland står fast vid sina lagenliga förpliktelser till Syrien, och i det ingår vapenleveranser. Så inför hemmaopinionen har han bundit sig vid att det i varje lösning måste ingå att man stödjer Assad. Där går gränsen för Putin - annars skulle han ha gjort bort sig, säger Kristian Gerner.

Moskva är angeläget om att framstå som konstruktiva i den internationella politiken, vilket är ett starkt incitament för Putin att ändå försöka nå en överenskommelse om Syrien, menar Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det ryska stödet till Syrien kan Ryssland inte kompromissa med. Men det är fullt möjligt att man i framtiden hittar någon annan slags lösning för al-Assad. Det ryska stödet, som pågått i decennier, är primärt knutet till staten Syrien och det viktigaste för Ryssland i det här läget är att det inte blir en statskollaps, som i Libyen, säger hon.

Svårare med Ukraina

Att Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron samtidigt gläntat på dörren för att al-Assad skulle kunna sitta kvar under en övergångsperiod är ytterligare tecken på ett möjligt närmande, säger Gudrun Persson.

Även om vapenvilan i Ukraina för första gången hållit en längre tid så blev det tydligt i FN att något närmande i den frågan inte verkar vara på gång.

– När Putin talade i FN lade han skulden helt på USA. Där står de väldigt långt ifrån varandra fortfarande. Där ser jag ingen lösning den närmaste tiden, säger Gudrun Persson.

TT

Följ ämnen i artikeln