Djup splittring om Syriens al-Assad

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-28

FN. Barack Obama öppnar för att samarbeta med Ryssland och Iran för att lösa konflikten i Syrien - men säger att president Bashar al-Assad måste bort.

Men för Vladimir Putin vore det ett "enormt misstag" att inte samarbeta med al-Assad.

Det blev hårda utspel om Syrien, jihadiströrelsen IS och i viss mån Ukraina när den allmänna debatten i FN:s generalförsamling drog i gång på måndagen.

Först ut bland stormakternas ledare var USA;s Obama som energiskt fördömde Syriens president som en "barnadödande tyrann" - och sade att en "kontrollerad övergång" bort från al-Assad måste ske.

– När en diktator slaktar tiotusentals av sina egna är det mänskligt lidande på en nivå som påverkar oss alla.

Men Obama sade också att det inte finns plats för en "apokalyptisk kult" som IS och öppnade för att samarbeta med Iran och Ryssland för att lösa konflikten i Syrien.

Enormt misstag

När det blev Putins tur att inta den stenklädda talarstolen hävdade han att det vore ett enormt misstag att inte samarbeta med Syriens regering, som tillsammans med de kurdiska styrkorna "tappert bekämpar terrorismen öga mot öga".

En engagerad Putin manade världssamfundet att skapa en bred koalition mot terrorism i Mellanöstern. Och Rysslands engagemang i Syrien har inget att göra med landets egna ambitioner - till skillnad från vad vissa tror, försäkrade han.

Uttalandena görs mot bakgrund av att ett samarbete mellan Ryssland, Iran, Irak och Syriens regim nyligen offentliggjorts. Irans president Hassan Rouhani sade i sitt FN-tal att han vill hjälpa till att skapa demokrati i Syrien.

"Dödat fler än IS"

Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att det är bra att de aktuella länderna och USA engagerar sig och tar ansvar och att Sveriges dessutom vill se ett fortsatt stöd för FN-sändebudet Staffan de Mistura.

– Det är svårt att veta hur de här länderna tänkt sig en övergång till ett annat styre och vad Assadregimens roll ska vara i det.

– Det finns ingen framtid för Assadregimen. Han har dödat sju gånger fler människor än vad IS gjort, En person som lagt in tunnbomber och kemvapen mot sin befolkning har ingen framtid.

Wallström tycker att USA:s presidents tal var en stark plädering för diplomati och politiska lösningar. Hon välkomnade att Obama och Putin senare på dagen skulle träffas på tu man hand för första gången på nästan två år.

Inget kallt krig

Det var väntat att de låsta konflikterna i Syrien och Ukraina samt flyktingkrisen skulle kasta sina skuggor över generalförsamlingsdebatten. Obama hyllade 70-åringen FN, men pekade även på att "mörka krafter" hotar utvecklingen mot ett system präglat av internationella normer och regler.

Vid de avspärrade kvarteren omkring FN-skrapan i New York var polisuppbådet enormt när kortege efter kortege med världsledare skyndade förbi. Inte på länge har det varit så stort fokus på FN som nu.

– Det här är inte vilket år som helst. Vi har väldigt många olösta konflikter i världen som spiller över på migrationsfrågorna på ett sätt som gör att dramatiken ökat - men också tilltron till och förhoppningarna på globala lösningar, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT om debatten.

TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln