Listig Putin stärker sitt inflytande

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-06

Syrien. Ryssland har länge befunnit sig ute i kylan på grund av sitt agerande i Ukraina. Men genom att skickligt utnyttja det syriska inbördeskriget har president Vladimir Putin blivit en strategisk storspelare på det diplomatiska schackbrädet.

Det regnar ryska bomber över Syrien. Enligt Vladimir Putin handlar det om att stödja den syriske ledaren Bashar al-Assad i kampen mot extremistgruppen Islamiska staten (IS). Vänskapsbanden mellan länderna går tillbaka till Sovjettiden och relationen har växt sig ännu starkare efter den så kallade arabiska våren.

Men den ryska inblandningen i Syrien handlar kanske inte främst om att ställa upp för en gammal kompis. För Putin har inbördeskriget varit ett sätt att stärka sin position, både i Syrien men också i länder som Irak, Iran och Egypten, enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

"Makthungrig statsledare"

– Putin har varit väldigt målmedveten om att göra politisk comeback i Mellanöstern, där man vill ersätta USA som den största utomstående stormakten. Ingen makthungrig statsledare tänker främst på historien, utan det handlar snarare om framtiden, säger han.

Genom att blanda sig i utvecklingen har Putin sett till att han kommer att få en plats vid förhandlingsbordet när Syriens framtid ska avhandlas. Och samtidigt som USA och Ryssland förenas i en uttalad ambition om att bekämpa IS har synen på al-Assad utgjort en avgörande skiljelinje mellan länderna. Men även i det förhandlingsspelet har tonen mjuknat - från båda sidor - även om USA:s president Barack Obama nyligen kallade Bashar al-Assad för en "barnadödande tyrann".

– Det finns tecken på att Putin är beredd att vrida om armarna på al-Assad för att få honom att kompromissa om makten. Kalkylen är att det ska vara tillräckligt för att få väst att låta al-Assad sitta kvar ett tag, och det verkar som om USA, Tyskland och Storbritannien är lite inne på det spåret, säger Per Jönsson och tillägger:

– Så lät det inte för ett halvår, ett år, sedan.

Viktig flottbas

När det gäller Moskvas intressen är det svårt att förbise flottbasen i syriska Tartus. Basen är strategiskt och geopolitiskt viktig för Rysslands närvaro i östra Medelhavet.

– Det är skickligt spelat från den ryska sidan. Men det är ett högriskspel nu när man blivit en stridsförande part i Syrien, det är svårt att veta vad som händer, säger Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Förhoppningen är väl också att om man kommer överens med USA om en lösning i Syrien, så är det kanske möjligt att glömma det här med sanktioner och Ukraina.

TT

Följ ämnen i artikeln