Hög britt antyder krig om Gibraltar

Publicerad 2017-04-02

Gibraltar. Den infekterade frågan om Gibraltars status efter brexit utlöser brittiska brösttoner om vapenskrammel. Förre Toryledaren Michael Howard ger en vink om att gå i krig mot Spanien.

I fredags lade EU (via Europeiska rådet) fram riktlinjerna för de kommande skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Där finns en särskild klausul som innebär att efter brexit kan Storbritannien och EU inte ingå ett avtal som påverkar Gibraltar utan att Spanien godkänner det.

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

Beskedet från EU, som i praktiken ger Spanien vetorätt över Gibraltars framtida relation med EU, har fått regeringen i Madrid att spinna belåtet i bjärt kontrast till reaktionerna från Gibraltar och Storbritannien.

Pekar på Thatcher

Floden av kritik fortsatte att välla fram på söndagen. Längst gick Michael Howard, konservativ partiledare 2003-2005, numera parlamentsledamot i överhuset.

– För 35 år sedan skickade en annan kvinnlig premiärminister en insatsstyrka över halva världen för att försvara friheten för en annan liten grupp britter mot ett annat spanskspråkigt land, och jag är helt säker på att vår nuvarande premiärminister kommer att visa samma beslutsamhet i att bistå Gibraltars folk, sade han till Sky News på dagen exakt 35 år sedan Margaret Thatchers Storbritannien inledde kriget mot Argentina om Falklandsöarna.

Till saken hör att Storbritannien och Spanien är allierade i Nato.

Stödet "orubbligt"

Den som Howard hoppas på, partikamraten Theresa May, ringde Gibraltars regeringschef Fabian Picardo och garanterade att Storbritannien "orubbligt" stöttar Gibraltars folk och ekonomi.

May slog också fast, enligt hennes presstalesperson, att Storbritannien aldrig kommer att släppa överhögheten i strid mot folkviljan i den brittiska enklaven - "The Rock" - längst ned på den iberiska halvön.

Gibraltar lever främst på sjöfartsnäring och spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar 40 procent av arbetsstyrkan gränsen mot Spanien.

Ingen stängd gräns

Redan dagen efter att britterna i fjol folkomröstat om att lämna EU - men där 95,9 procent i Gibraltar sade ja till att stanna - började Spanien trycka på för sin linje: Ett delat spanskt-brittiskt styre av Gibraltar.

Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis lovar att Spanien inte avser att stänga gränsen till Gibraltar när Storbritannien är ute ur EU.

– Men när Storbritannien lämnar EU är Spanien EU:s partner och i fallet Gibraltar blir EU därför tvungen att stå på Spaniens sida, säger han i El País.

TT

Följ ämnen i artikeln