Heta känslor om framtida EU

Publicerad 2017-03-10

EU. Ska EU-länderna gå framåt i olika hastighet - eller i en och samma fart?

Sprickan mellan öst och väst är tydlig när EU-ledarna försöker enas om unionens framtid.

EU-toppmötets andra dag hölls i en betydligt mer konstruktiv anda än den första, enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Under toppmötets första dag orsakade omvalet av honom själv öppen konflikt mellan EU-ledarna och hans hemland Polen, som absolut inte ville att han skulle få förnyat förtroende.

Men dag två i Bryssel var det unionens framtid som stod på agendan. Hur ska EU se ut och fungera när Storbritannien lämnat unionen?

Olika fart

Framför allt i Västeuropa ges tummen upp till tanken på att alla inte behöver vara eniga om allt.

– Vissa måste få avancera snabbare än andra, betonar Frankrikes president Francois Hollande till franska journalister på vägen ut.

– Jag föredrar ett EU i flera hastigheter, snarare än ett EU utan hastighet alls, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

Men oenigheten är stor, inte minst mellan öst och väst. Länder som Polen och Ungern är rädda för att det skapas A- och B-lag och att de nyare och fattigare medlemsländerna ska stängas ute av de "gamla" EU-länderna.

– Vi kommer aldrig gå med på att diskutera ett EU i flera hastigheter. Vi behöver likvärdiga möjligheter för alla medlemsländer, samma regler för alla, säger den polska premiärministern Beata Szydlo.

Känslig fråga

Diskussionen som nu förs är känslig, medger statsminister Stefan Löfven (S).

– Det finns en oro hos våra östliga vänner, det måste vi respektera, säger han.

Löfven ser dock ingen dramatik i att det finns samarbeten som en del länder står utanför. Så är det redan i dag, till exempel står Sverige utanför eurosamarbetet och vill heller inte vara med när en del länder nu tänker samarbeta om en europeisk åklagarmyndighet.

– Det gäller att få ett EU som fungerar som en enhet, men allt behöver inte vara enhetligt för det, säger Löfven.

Enad front

Fredagens möte var egentligen mest en "hållplats" på vägen till ledarnas stora jubileumsmöte i Rom om två veckor. Där ska man fira 60-årsjubiléet av Romfördraget 1957 som lade grunden till dagens EU. Tanken är att där kunna visa upp enighet och uppslutning kring EU-samarbetet. Inte öppna bråk och upprivna känslor som när Polen gick till storms mot valet av Tusk.

– Jag kommer att mana alla till att sträva efter politisk enighet bland de 27. Vårt främsta mål borde vara att stärka det ömsesidiga förtroendet och enigheten bland de 27, sade Donald Tusk när toppmötet avslutades.

TT