USA kan andas ut - i två veckor

Publicerad:

USA. De unga invandrare som kallas dreamers är besvikna efter budgetuppgörelsen eftersom den inte innefattar deras juridiska status.

Men Republikanerna har lovat att frågan ska tas upp igen inom de närmsta veckorna.

Demokraterna i senaten godkände på måndagen budgetförslaget som sparkar i gång statsapparaten igen. Motlöftet från Republikanerna är att hålla debatt om Daca. Det är ett omstritt program som hjälper ungdomar som kommit papperslösa till USA, "dreamers" (drömmare), att få stanna, skriver Reuters.

Republikanen Mitch McConnell har lovat Demokraterna att ta upp frågan innan nästa tidsfrist för statsbudgeten går ut, vilket är om bara några veckor, torsdag den 8 februari.

– Jag tror att om det är något vi lärt oss under processen så är det att strategin att stänga ned statsapparaten på grund av frågan om illegal invandring, är något det amerikanska folket inte förstår och inte kommer att förstå i framtiden, säger McConnell.

Stor majoritet bakom

81 senatorer röstade för och 18 röstade emot budgetuppgörelsen. För att bryta dödläget krävdes 60 ja-röster. Tidigare hade det enligt amerikanska medier varit tveksamt om tillräckligt många senatorer skulle låta sig övertygas att tillfälligt släppa Daca för att rösta igenom budgetåtgärder så att pengaflödet kan komma i gång igen.

Demokraten senator Chris Coon, som varit med och sytt ihop kompromissen, är optimistisk:

– Jag har ett ökat förtroende för folk jag jobbat ihop med de senaste dagarna och jag tror att Mitch McConnell kommer att hålla sitt ord, säger han till CNN.

Men Coons partikamrat Dianne Feinstein är däremot besviken, rapporterar CNN. Senator Feinstein litar inte på McConnells utfästelser om Daca.

– Jag är besviken över en diskussion som föreslår ett falskt val, antingen finansierar vi statsapparaten eller så tar vi hand om Daca-ungdomarna. Vi kan göra båda, säger Feinstein.

"Förhandlar inte"

Frågan är dock om löftet i senaten också ger representanthuset och Vita huset incitament att gå vidare med lagstiftning om Daca. Tom Cole, republikan i representanthuset, säger till The Daily Beast att han inte tycker att talmannen Paul Ryan (republikan) ska förbinda sig till något.

– Det var inte vi som stängde ner statsapparaten, det gjorde de. Vi förhandlar inte med terrorister, vare sig de är politiska eller andra, säger Cole till sajten.

Partikollegan Mark Walker i representanthuset säger att Republikanerna har närmat sig Demokraterna väldigt mycket i frågan under de senaste åren.

– Nu pratar vi inte bara om juridisk status, många republikaner pratar till och med om att kunna anmäla sig vartannat år och kanske till slut kunna få medborgarskap, säger Walker till The Daily Beast.

"Väldigt besviken"

Efter nyheten om överenskommelsen blockerade några "dreamers" och andra entrén till Disneyland i Kalifornien. Protestmarscher och aktioner med civil olydnad planeras bland annat i Los Angeles, San Diego, Washington.

– Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal.

– Jag är väldigt besviken.

Demokratiska parlamentsledamöter hade från början lovat att inte godkänna någon budget utan en överenskommelse om att behålla skyddet för "dreamers".

"Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikanska senatorer" skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisationen United We Dream, i ett uttalande.

TT

Publicerad: