Putin vill jobba på USA-relation

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-29

FN. Ryssland kan komma att bidra till de västledda flygattackerna mot jihadiströrelsen Islamiska staten, meddelar president Vladimir Putin efter ett unikt möte med sin amerikanske kollega Barack Obama i FN-högkvarteret i New York. Putin säger sig vara redo att förbättra relationen till USA.

Vita huset beskriver mötet som "fokuserat och affärsmässigt".

Putin sade till journalister att samtalet mellan de båda världsledarna var konstruktivt och uppriktigt.

– Vi har mycket att göra... det finns möjlighet att jobba på att lösa gemensamma problem tillsammans, berättade han enligt Reuters.

Putin öppnar för att bidra till de västledda flyganfallen mot IS. Men han ser under inga omständigheter ryska marktrupper i Syrien. Och när det gäller president Bashar al-Assads öde är det upp till det syriska folket att avgöra - inte president Obama eller Frankrikes François Hollande, sade han.

Splittrad syn

Vita huset lät en högt uppsatt tjänsteman briefa dess journalistkår flera timmar efter mötet. Enligt tjänstemannen ägnades cirka hälften av de 90 minuter som ledarna satt i det lilla konferensrummet åt Ukraina, medan den andra halvan handlade om Syrien. USA har frågor kring hur Rysslands militära närvaro ska utvecklas i Syrien, om den enbart ska fokusera på IS eller även stödja presidenten. Det är uppenbart att USA och Ryssland har helt olika syn på Bashar al-Assad.

Oenigheten om al-Assad blottades redan på måndagen när de båda ledarna höll sina tal i FN:s generalförsamling. Putin sade att det är ett "enormt misstag" att inte samarbeta med Syriens president i kampen mot IS och anklagade Väst för att ha bidragit till jihadiströrelsens framväxt. Obama fördömde Syriens president som en "barnadödande tyrann" - och sade att en "kontrollerad övergång" bort från al-Assad måste ske.

– När en diktator slaktar tiotusentals av sina egna är det mänskligt lidande på en nivå som påverkar oss alla.

Men Obama öppnade också för att samarbeta med Ryssland och Iran för att lösa Syrienkrisen. Detta mot bakgrund av att Ryssland, Iran, Irak och Syriens regim nyligen offentliggjort att de arbetar tillsammans med konflikten. Irans president Hassan Rouhani sade i sitt FN-anförande att han vill hjälpa till att skapa demokrati i Syrien.

Vill se FN-stöd

Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att det är bra att de aktuella länderna och USA engagerar sig och tar ansvar och att Sveriges dessutom vill se ett fortsatt stöd för FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

– Det är svårt att veta hur de här länderna tänkt sig en övergång till ett annat styre och vad Assadregimens roll ska vara i det, säger hon.

– Det finns ingen framtid för Assadregimen. Han har dödat sju gånger fler människor än vad IS gjort, En person som lagt in tunnbomber och kemvapen mot sin befolkning har ingen framtid.

Dåliga relationer

Relationen mellan USA och Ryssland började närma sig kalla krigsnivåer i fjol, efter att Ryssland annekterat Krim i Ukraina. Den senaste tiden har ländernas vitt skilda strategier för kriget i Syrien skapat ytterligare smolk i bägaren.

Obama och Putin träffades som hastigast vid Apecmötet i Peking i fjol. Sist de hade ett enskilt samtal var vid G8-mötet i Nordirland 2013.

TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln