Halva laget gravida inför VM: ”Ganska unikt”

Elvira Knudsen/TT

Publicerad 2023-03-18

I OS i Peking förra året tog Anna Hasselborg, mitten, Agnes Knochenhauer, vänster, och Sofia Mabergs, höger, brons. Arkivbild.

När lag Hasselborg inleder jakten på sitt första VM-guld gör de det med två spelare i laget gravida. Något som är unikt i idrottssammanhang.

– Både jag och Agnes mår väldigt bra och vi skulle inte vara här om vi inte visste att vi kan prestera på toppnivå, säger skippern Anna Hasselborg inför mästerskapet i Sandviken.

Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer är båda gravida, samtidigt som Sara McManus nyligen har fött barn.

– Det går inte att sticka under stol med att man har lite extra vikt att bära på. Men både jag och Agnes mår väldigt bra och vi skulle inte vara här om vi inte visste att vi kan prestera på toppnivå, säger skippern Anna Hasselborg.

Vanligtvis består laget av Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs. Med tanke på att Sara McManus har varit borta till följd av att hon fött barn har laget inte varit ordinarie.

– Vi har testat sex till sju olika laguppställningar under vintern. Men vi vet vad vi är kapabla till och vi vet att vi kan prestera på topp, säger Hasselborg.

Blir allt vanligare

Att flera i samma lag på elitnivå är gravida samtidigt hör inte till vanligheterna.

– Det är ganska unikt. Jag kan bara prata utifrån svenska förhållanden men det är nog ganska ovanligt. Många väljer att vänta tills efter karriären med att skaffa barn, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Men att kvinnliga idrottare skaffar barn under karriären blir allt vanligare.

– Jag tycker bara att det är positivt att man inte väntar för länge med att skaffa barn. Det är en belastning för kroppen att vara gravid men idrottsprestationen efter en graviditet behöver inte försämras för det.

Varför utvecklingen går åt det hållet finns det inga tydliga svar på, men Angelica Lindén Hirschberg har en teori.

– Det skulle kunna bero på att det finns en högre tolerans i dag och att de ekonomiska förutsättningarna har blivit bättre.

”Bra med fysisk aktivitet”

Många idrottare kan känna obehag inför att idrotta under sin graviditet eftersom det är en naturlig instinkt att vilja skydda fostret. Men att fortsätta med sin idrott under en graviditet behöver inte vara något negativt.

– Det är bra med fysisk aktivitet under graviditet och det är något vi vill uppmuntra till. I de flesta fall är det okej så länge man är frisk och lyssnar på sin kropp.

Bollsporter bör undvikas

Det finns dock några saker att tänka på, och framför allt några övningar att undvika. Situps, hopp, övningar på rygg och övningar där det finns risk för fall bör undvikas.

– I början av graviditeten finns det också en teoretisk risk med att träna i höga temperaturer, även om det är oklart hur stor den risken är, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Dessutom är bollsporter mindre lämpliga.

– Det handlar om att skydda magen från hårda bollar. Ofta känner man själv vad som känns bra och inte.

Anna Hasselborg berättar att graviditeten har gjort att hon har fått ett annat tankesätt.

– Lagom har aldrig varit min starka sida. Jag har inga problem att vara ute många timmar på isen men det har som varit viktigt nu är att tänka på hur jag ska kunna hålla mig hel och fräsch och tänka lite mer lagom. Men det tror jag bara är en styrka, säger hon.

Lag Hasselborg möter Nya Zeeland och Kanada i de första VM-matcherna på lördagen.

Följ ämnen i artikeln