VM-bygget tar form – NHL-proffsen visade vägen

TT

Publicerad 2024-05-02

Schweizarna Jonas Siegenthaler och Fabrice Herzog i duell med Tre Kronors Marcus Sörensen.

Tre Kronor finslipar formen inför VM-premiären om en vecka.

När en drös influgna NHL-spelare ska hitta varandra och andra bjöd öppningen i Betano Hockey Games på en hel del letande.

Det räckte hur som helst till 2–1 mot Schweiz.

San Jose-spelaren Fabian Zetterlund slog till halvvägs in i slutperioden och bröt dödläget.

Då var det proppen ur.

Någon minut senare sköt Jonas Brodin, Minnesota, sitt första landslagsmål sedan 2017.

Calvin Thurkauf reducerade med fem minuter kvar.

Utannonserad som en tävlingsmatch var det mest träningsmatchkaraktär över det hela i Stimo arena i Kloten. Fokus såg ut att ligga på att lägga grunder, hitta formationer, anpassning till en större rink och en klar inriktning på försvarsspelet.

– Vi har mycket att jobba på. Vi var lite tveksamma och kom inte riktigt rätt i närkampsspelet. Den tredje perioden var vår bästa. Vi spelade smartare och bättre med pucken.

– Vi får ta de här matcherna för vad de är. Vi vill vinna, men vi måste också ge spelarna lite tid att komma in i tajmingen, säger förbundskaptenen Sam Hallam till Viaplay.

Wallstedt övertygade

Jesper Wallstedt, som i vintras debuterade för Minnesota Wild, hade ett och annat att stå i mellan stolparna under inledningsperioden – och gjorde inte Sam Hallam besviken.

Han höll nollan under en öppning där schweizarna skapade mer eller mindre farliga chanser.

Schweiz prickade stolpen i mittenakten, men frågan är om inte Wallstedts klubblad hade stoppat den pucken om den gått innanför ramen.

Kort dessförinnan fick Victor Olofsson, Buffalo, fritt fram, men han fick inte ordning på pucken och därmed inte på avslutet.

Flera redan VM-klara spelare från NHL-klubbar saknades mot Schweiz.

Trio spelar mot Tjeckien

Rasmus Dahlin, Lucas Raymond och André Burakovsky ansluter till lördagens match mot Tjeckien i Brno. Ett Tjeckien som föll mot Finland.

Vili Saarijärvi, Arttu Hyry, Oliver Kapanen och Jere Innala såg till att Finland inledde turneringen med en 4–1-seger.

Backstjärnorna Erik Karlsson och Victor Hedman kommer först till den på förhand tuffa VM-premiären mot USA nästa fredag, den 10 maj.