SM-vinnaren kritiserade förbundet – stängs av

TT

Publicerad 2024-04-21

Intervjun landade inte väl hos svenska taekwondounionen (STU). Arkivbild.

Den sjufaldige svenske mästaren i taekwondo, Josef Alami, kritiserade det svenska förbundet i sin segerintervju med SVT efter sitt SM-guld. Nu stoppar förbundet honom från att delta i EM nästa månad – delvis på grund av intervjun.

Det var i slutet av mars som Alami försvarade sitt SM-guld i taekwondons 58-kilosklass, och därefter riktade kritik mot förbundet.

– Jag är ganska besviken på svensk taekwondo på sistone. Det behövs fler förebilder, som min storebror, som kan stå upp för en. Vi har en väldigt dålig landslagsledning, som inte tar hand om atleterna, sade Alami i SVT och fortsatte:

– När man åker på mästerskap blir man tvungen att betala för sina egna resor och landslagskläder och allt möjligt.

Varnades efter ”oacceptabelt beteende”

Intervjun landade inte väl hos svenska taekwondounionen (STU). Aftonbladet rapporterar att Alami på onsdagskvällen fick ett mejl från STU:s ordförande Fresia Pérez, med beskedet att den svenske mästaren är avstängd från landslaget i ett år för att ha uttalat sig negativt om förbundet och landslagsledningen under SVT:s intervju, något som bryter mot tävlingsreglementet.

Enligt Aftonbladet kom beslutet utan att Alami fått en möjlighet att yttra sig.

I ett pressmeddelande skriver STU att avstängningen inte bara berodde på intervjun under SM. Alami ska bland annat ha fått en varning förra sommaren för ”oacceptabelt beteende i landslagssammanhang”.

Kan avsluta karriären

”Varningen gällde bland annat för att han lämnade laget under European Games utan att först prata med ledarna, olovligen ha tagit landslagskläder från SOK som skulle ha gått till andra utövare och även för sin vägran att låta sig fotograferas med laget och svenska flaggan,” skriver STU i pressmeddelandet.

SOK dementerar dock att Alami tagit kläder utan lov, och Alami nekar till både det och att han ska ha vägrat ställa upp på fotografering och posera med svenska flaggan.

Alami överväger nu att avsluta karriären.

– Jag kommer förmodligen lägga av. Det är inte värt det. Det finns så mycket annat i livet, säger han.