Napoli ångar på – Salah skrev historia

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-10-12

Fjärde raka segern, i snitt fyra gjorda mål per match och klart för slutspelet i Champions League efter 4–2 mot Ajax.

Luciano Spallettis Napoli är höstens lag i turneringen. Frågan är hur långt det kan bära.

Liverpools Mohamed Salah blev historisk när han gjorde tre mål på sex minuter.

Det var inte så att Ajax inte visste vad som väntade på Diego Armando Maradona-stadion.

Från mötet i Amsterdam för en vecka sedan fanns studiematerial i överflöd hur man inte får agera mot Napoli. 1–6-förlusten hemma på Johan Cruyff arena var en smärtsam upplevelse – till och med den värsta i Ajax långa och ofta framgångsrika historia i den europeiska cupfotbollen.

Ändå small det så gott som direkt.

Piotr Zielinski, den polske landslagsmannen, lättade in bollen mot Hirving Lozano som nickade in 1–0 från nära håll.

Orkade i fyra minuter

Tiden Ajax orkade stå emot? Fyra minuter.

När Giacomo Raspadori drog in 2–0 i vänsterkrysset tolv minuter senare vädrade hemmafansen att det här kunde utveckla sig till ännu en målfest – vilket det också gjorde.

Davy Klaassens nick till 2–1 kort efter pausen gav nederländarna kontakt. Den varade (bokstavligen) inte länge. Chvitja Kvaratschelia slog in straffen till 3–1 sedan domaren Felix Zwayer synat tv-reprisen och sett en hands på en Ajaxförsvarare.

Ajax straff i 82:a minuten får ses som en kompensation av Zwayer. Hur som helst, Steven Bergwijn reducerade till 2–3 och gav matchen ny nerv, åtminstone för en kort stund.

Victor Osimhen, tillbaka efter skada, snodde bollen av Daley Blind och skickade in 4–2 i sista ordinarie matchminuten.

Historiskt hattrick

Glasgow Rangers gav Ajax hjälp när Scott Arfield skickade in 1–0 mot problemtyngda Liverpool, där pressade managern Jürgen Klopp bänkade anfallaren Mohamed Salah.

Roberto Firminos 1–1 kom lägligt kort senare.

Liverpool tog ett fast grepp om andraplatsen i gruppen när Firmino avgjorde på Ibrox i början av andra halvlek.

Sedan var det proppen ur. Liverpool vann till slut med 7–1 och inhopparen Salah gav Klopp svar på tal – och hann med ett historiskt hattrick.

Salah behövde bara sex minuter på sig att göra tre mål – historiens snabbaste hattrick i Champions League, enligt AFP.

En inspelad poäng till för Liverpool – mot antingen Napoli eller Ajax – säkrar en plats i åttondelsfinal.

Brygge imponerar

Det är alltid svårt att ställa grupper mot varandra, värdera styrkan mellan klubbarna men om Napoli är den stora positiva överraskningen hittills står Club Brygge inte långt efter.

Belgarna inledde med segrar mot Bayer Leverkusen, Porto och Atlético Madrid och säkrade vidare spel efter nyår i och med poängen borta mot Atlético i ett mållöst möte.

Spanjorerna låg på hårt för en välbehövlig seger men Brygge stod pall, i slutskedet med en man mindre sedan Kamal Sowah dragit på sig sitt andra gula kort och fått lämna planen.

Porto satte tonen i bortamatchen mot Leverkusen. Galeno fina individuella prestation gav ett tidigt ledningsmål. Tyskarna brände ett gyllene kvitteringsläge när Kerem Demirbay missad en straff.

En kväll med mängder av utdömda straffar fick även Porto en. Mehdi Taremi missade inte, gjorde ett mål till och såg till att Porto vann med 3–0.

Porto är två bakom Brygge på sex poäng. Atlético har fyra, Leverkusen 3.