TT

Publicerad 2020-08-04

Pontus Jansson och hans Brentford föll i kvalfinalen till Premier League. Arkivbild.

Det blev ingen jackpott för Pontus Janssons Brentford i miljardmatchen på Wembley.

Fulham vann kvalmatchen till Premier League med 2–1 efter en förlängningsrysare där en målvaktstavla fällde Brentford.

Avancemanget till Premier League-fotbollen är värt motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor för Fulham, enligt beräkningar från Deloittes grupp för idrottsekonomi. De ekonomiska skillnaderna mellan Premier League och Championship är astronomiska och därför kallas kvalfinalen för miljardmatchen.

Fulham åkte ur Premier League förra året och gör comeback efter bara ett år i Championship. För Brentford och lagkaptenen Pontus Jansson var det en bitter förlust. Brentford har inte spelat i högsta ligan sedan 1947 och ett avancemang hade varit rena askungesagan.

Nu föll laget på sista hindret.

Det blev en tillknäppt final mellan de två Londonlagen på ett tomt Wembley. Fulham hade det mesta av bollinnehavet och skapade aningen mer än Brentford. Neeskens Kebano hade en fräsande frispark i början av andra halvlek som hittade nätet – dock utsidan av det.

I övrigt handlade det mest om halvchanser för båda lagen.

I sista minuten av första förlängningskvarten kom 1–0-målet på ett oväntat sätt. Joe Bryan skruvade in en frispark från 35-40 meter förbi felplacerade Brentfordmålvakten David Raya Martin.

Bryan sköt också 2–0 i den 117:e minuten efter ett snyggt väggspel med Aleksandar Mitrovic.

Henrik Dalsgaard reducerade på tilläggstid, men då återstod bara sekunder av matchen och Brentford var redan ett slaget lag.