AIK tappade segern – fansen protesterade mot BP

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-04-06

BP-jubel efter ledningsmålet.

AIK:s supportergrupper bojkottade matchen.

Då spelade AIK och Brommapojkarna oavgjort, 2–2, efter en sen straffkvittering från BP.

– Det var annorlunda, säger AIK:s Sotirios Papagiannopoulos om inramningen.

BP flyttade sin hemmapremiär från Grimsta till Tele2 arena i hopp om att locka storpublik. Men på bortasektionen ekade det tomt under matchen och publiksiffran blev bara 3 489 åskådare. AIK:s supportergrupper bojkottade matchen och i bortaklacken hängde i stället en banderoll med budskapet ”respektera föreningsdemokratin”.

Bakgrunden till kritiken är bland annat att BP gick emot de övriga Stockholmsklubbarna på Stockholms fotbollförbunds årsmöte i frågan om VAR i allsvenskan.

”Det respekterar vi”

AIK:s tränare Henning Berg säger:

– Vi gillar självklart att ha våra supportrar på läktaren för att stötta oss och skapa bra stämning. Men det var inte läge för det nu och det respekterar vi självklart.

Och själva matchen då? Den inleddes med dubbla klacksparkar.

Först var det AIK:s Rui Modesto som från nära håll klackade – men BP-målvakten Lucas Bergström räddade. Kort senare lyfte BP iväg ett inlägg som Ludvig Fritzson på Zlatan-manér volleyklackade i ribban.

Inget BP-mål då. Men revansch lite senare. Bollskickliga BP spelade sig förbi och Daleho Irandust serverade bollen till kapten Fritzson som på ett tillslag stänkte in 1–0.

Även Modesto skulle senare få sin revansch. Efter en tung första halvlek spelade AIK upp sig i andra. I den 53:e minuten fick Modesto bollen på kanten, vek inåt och placerade in kvitteringen.

Men det slutade inte där. Abdihakin Ali, som bara en minut tidigare hade bytts in, tog emot och sköt in 2–1 till AIK.

Sent straffmål

BP jagade en kvittering och fick på tilläggstid straff efter en hands på Papagiannopoulos. Nikola Vasic klev fram och fick se sin straff räddad men kunde sedan rulla in returen.

Ett mål som blev matchens sista.

2–2 i en annorlunda match på Tele2 arena. BP:s tränare Olof Mellberg tyckte att det påverkade mycket att inte ha någon bortaklack på plats.

– Det påverkar att det inte blir ett sådant tryck utifrån. Det var ganska bra tryck från AIK:s bänk tycker jag… Det var livat, säger Mellberg på presskonferensen bredvid Henning Berg.