Barnförbjudna ord väckte Mora

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2017-10-07

Ishockey. Mora körde över HV71 när laget gick från 0-2 till seger med 5-3.

Gladast av alla var återvändaren John Persson, som gjorde tre mål och en assist:

– Det här var en match jag alltid kommer att minnas, samtidigt som den här segern blir till nytta för laget hela säsongen, säger John Persson.

För Mora var det viktigt att bryta en tung svit på fyra förlustmatcher i rad. Men det började illa.

Efter 4.34 stod det 2-0 till HV71 och Mora var helt under isen. Då tog tränaren Mattias Karlin en timeout som vände hela matchen.

– I vinter kommer vi flera gånger att hamna i underläge. Då kan vi lyfta fram den här matchen. Påminna varandra om vändningen mot HV71 och göra det igen, säger John Persson.

Det var många hårda och barnförbjudna ord i Moras bås.

– Vi var inte redo i början och förlorade varje kamp man mot man. Det var inte bra. Då blev det en timeout där vi har en coach med pondus som skrek en del saker till oss. Därefter vände det och vi började vinna närkamperna, säger John Persson.

Moras tränare Mattias Karlin ger sin beskrivning av den viktiga timeouten:

– Jag har egentligen inte så många minnen eftersom det blixtrade till i huvudet på mig.

"Extra stort"

Resultat blev det. Mora kom tillbaka, tog över matchen, vann närkamperna och snabbt hade laget kvitterat.

I andra perioden fortsatte dalapressen och Moras ledning med 4-2 var helt rättvis.

Då var John Persson redan stor matchvinnare genom sina tre mål och en assist.

– Det är fyra år sedan jag gjorde ett hattrick. Då i AHL. Nu känns det extra stort för mig eftersom jag fick komma hem och göra det i Mora.

Det märks att det är med stora känslor som John Persson berättar om matchen. Han är nämligen hockeyfostrad i Mora IK, lämnade klubben som 17-åring för juniorspel i Kanada. Sedan dess har det blivit flera års spel i NHL och i Färjestad innan han inför den här säsongen gick tillbaka till Mora.

– Jag har så många minnen från att som barn gått med trunkar i de här korridorerna. Så när Mora spelade så bra kvalet till SHL kändes det rätt att komma hem igen.

"Att räkna med"

Mora, som tidigare i år rasat i slutronden var även nu pressat i den tredje perioden. Men laget klarade pressen även när Max Wärn i HV71 gjorde 3-4 när det återstod 2.40.

– Den här segern var viktig för oss på så många sätt. Nu klarade vi en hel match vilket är viktigt att känna i kommande matcher. Vi blir att räkna med i vinter, säger John Persson.

I HV71 ska spelarna glömma den här matchen så snabbt som möjligt. Laget fick en gratischans men efter Moras timeout föll spelet som ett korthus. Så tamt får HV71 inte spela om det ska vara ett topplag i vinter.

TT

Följ ämnen i artikeln