Man Uniteds skräll – vinner FA-cupen

Manchester United vann FA-cupen – slog Man City i finalen

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-05-25

Manchester Uniteds Alejandro Garnacho firar sitt ledningsmål med lagkamraten Marcus Rashford.

Manchester United skrällde i FA-cupfinalen och besegrade stadsrivalerna Manchester City med 2–1.

– Det betyder allt. Det har varit en tung säsong med upp- och nedgångar. Detta är det enda vi haft att se fram emot, säger Manchester Uniteds matchvinnare Kobbie Mainoo till AFP.

På förhand pekade allt mot att Manchester City skulle avsluta fotbollssäsongen med en inhemsk dubbel efter sin starka avslutning i Premier League som gav ett ligaguld.

Manchester United å andra sidan har gjort en historiskt dålig säsong där man slutade på åttonde plats i ligan och tränaren Erik Ten Hag har ryktats sitta löst.

City inledde matchen med att dominera bollinnehavet och krypa närmare och närmare Uniteds målbur.

En miss i kommunikationen mellan målvakten Stefan Ortega och försvararen Josko Gvardiol betydde dock att Manchester Uniteds Alejandro Garnacho kunde peta in 1–0 i öppet mål i den 30:e minuten.

Nio minuter senare satte en annan av klubbens egna akademiprodukter, Kobbie Mainoo 2–0 efter en kylig framspelning av lagkapten Bruno Fernandes.

City kom tillbaka med en reducering från inbytte Jeremy Doku i den 87:e minuten men det räckte inte till. Manchester United stod emot rivalernas forcering och avslutar säsongen med en titel. I och med det får klubben spela Europa League nästa säsong. Chelsea som slutade på en ”Europa League-plats” i den engelska ligatabellen petas därmed ned till Europa Conference League och Newcastle blir helt utan Europaspel.