Griner om ryska fängelset: Ville ta mitt liv

TT-AP

Publicerad 2024-05-02

Basketstjärnan Brittney Griner satt fängslad i tio månader i Ryssland och släpper u en bok om upplevelserna under den tiden i rysk fångenskap. Arkivbild.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner som satt fängslad i Ryssland i tio månader hade planer på att ta sitt liv under de första veckorna i fångenskap.

– Jag ville bara därifrån, säger hon.

Det sade hon i en intervju som hon gjorde med mediebolaget ABC på onsdagen med anledning av att hon ska släppa sina memoarer senare i veckan.

– Jag ville ta mitt liv mer än en gång de första veckorna. Jag ville bara därifrån, sade Brittney Griner i intervjun.

Hon beslutade sig dock för att inte göra det, delvis för att hon var orolig för att ryska myndigheter inte skulle låta hennes familj få hennes kropp om hon gjorde det.

Griner berättade också att hon innan hon släpptes från Ryssland tvingades hon skriva ett brev till Rysslands president Vladimir Putin.

– De tvingade mig att skriva ett brev. Det var på ryska. Jag tvingades be om förlåtelse och tacka deras så kallade store ledare. Jag ville inte göra det men samtidigt ville jag komma hem, sade Brittney Griner.

Den amerikanska basketstjärnan är tvåfaldig OS-mästarinna och av många ansedd som en av världens bästa på damsidan. Hon satt fängslad i tio månader i Ryssland, sedan hon i februari 2022 fastnade vid en flygplatskontroll i Ryssland med cannabisolja i bagaget. Hon dömdes i augusti till nio års fängelse, men efter utdragna förhandlingar mellan USA och Ryssland släpptes Griner den 8 december samma år i ett fångutbyte mot ökände vapenhandlaren Viktor But.