Misstänkt skandal i Peking – lät kines vinna

TT-AFP

Publicerad 2024-04-15

Kinas He Jie tog hem söndagens halvmaraton i Peking, men på upploppet såg han ut att få segern till skänks av tre medlöpare. Arkivbild.

Pekings halvmaraton har inlett en utredning av den egna tävlingen efter att märkliga bilder från upploppet fått spridning på nätet.

Kinesen He Jien vann – men såg ut att få segern till skänks.

Hemmalöparen He Jien gick först i mål på söndagens lopp men i ett videoklipp syns hur tre östafrikanska löpare till synes låter honom ta hem segern. När kvartetten närmar sig mål tycks Robert Keter och Willy Mnangat, båda från Kenya, och Dejene Hailu, Etiopien, vinka fram He Jien, som sedan går i mål strax före trion.

Efter målgång klappas kinesen om av Hailu, som ser ut att ta den förlorade spurten med ro.

He Jien är trots allt en duglig löpare. Förra året tog han guld i maraton på Asiatiska mästerskapen, och hans personbästa på distansen är 2.06.57. Söndagens lopp var 25-åringens halvmaratondebut.

Intresset för långdistanslöpning har ökat i Kina de senaste åren, men flera tävlingar har fläckats ner av såväl fusk som dålig organisation. För sex år sedan var det en stor skandal under ett halvmaraton i Shenzhen, efter att man upptäckt att 258 löpare fuskat, bland annat genom att ta genvägar.