Tredje raka för Brynäs – en seger från SHL

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-04-21

Brynäsjubel.

Djurgården klappade ihop i den andra perioden.

Då kunde Brynäs vända ett 0–1-underläge till 6–3-seger på Hovet och Gävlelaget har nu 3–0 i matcher i SHL-kvalet. På tisdag kan återkomsten till finrummet vara ett faktum.

– Det är först till fyra och vi har en match kvar att vinna, och den är svårast, säger Brynäs Simon Bertilsson till TV4 Play.

Veteranen Linus Klasen gav Djurgården ledningen hemma på ett fullsatt Hovet i numerärt överläge under den första perioden och Stockholmslaget anade en möjlighet att reducera till 1–2 i matcher i SHL-kvalet mot Brynäs.

”Jag vaknade till”

Detta trots att Wiktor Nilsson redan efter tolv sekunder åkt på ett matchstraff för en huvudtackling på Simon Bertilsson. Men Djurgården redde ut det fem minuter långa numerära underläget, som under två minuter bestod av tre mot fem utespelare.

– Det var kanske till det bättre så jag vaknade till. Det var ingen fara. Jag såg honom inte riktigt och har inte sett det efteråt heller, säger Bertilsson.

I den andra perioden rasade dock Djurgården ihop – Brynäs var skoningslöst i sitt kontringsspel.

Efter 3.08 minuter satte Oliver Tärnström kvitteringen. Precis innan hade Brynäsmålvakten Damian Clara svarat för en jätteräddning på Olle Liss avslut, men det slutade i stället med ett kontringsmål för gästerna.

Drygt sex minuter senare skickade backen Jordie Benn in 2–1 till Brynäs och efter 13.08 utökade Noel Nordh till 3–1 efter en ny kontring. Innan perioden var över hade Tyler Vesel även skickat in 4–1 till Gävlelaget.

– Nu är det bara en väg att gå och det är framåt, sade Djurgårdens Olle Liss till TV4 Play inför den tredje perioden.

Kan avgöra på Hovet

Theo Lindstein utökade till 5–1 efter 12.08 innan Djurgården vaknade till på allvar. 25 sekunder senare reducerade Anton Gradin och med knappt fyra minuter kvar att spela satte Ludvig Rensfeldt nästa reducering. Djurgården tog sedan ut målvakten Viktor Andrén för spel sex mot fem utespelare, men det slutade med att Vesel kunde avgöra fram till 6–3 med sitt andra mål för kvällen.

– Vi är effektiva. Vi gör bra saker. Vi börjar inte matchen så bra, men jag tycker att vi steppar upp i andra, säger Simon Bertilsson efter segern.

Vinner Brynäs på tisdag är laget tillbaka i landets högsta ishockeyserie, som klubben trillade ur förra våren. Även den fjärde matchen spelas på Hovet.

Inget lag har lyckats vända ett 0–3-underläge i matcher till seger med 4–3 i varken SHL eller hockeyallsvenskan.