Bahta har vässat armbågarna

Publicerad 2017-05-23

Friidrott. Uthålligare, starkare - och med vässade armbågar. Med en nyfunnen tuffhet hoppas Meraf Bahta på nya framgångar på löparbanorna i sommar.

– Att vara tuff är också något man måste träna på, säger hon.

Meraf Bahta krossade nyligen det svenska rekordet på 10 000 meter. Men det var inte bara löpfarten och uthålligheten som gladde tränaren Ulf Friberg. Den svenska löparstjärnan, annars specialist på 1 500 och 5 000 meter, visade också äntligen upp en lite tuffare sida av sig själv.

– Det är första gången som jag sett Meraf ge en armbåge till någon, berättar Friberg.

– Det har lite varit Merafs problem tidigare, att hålla positionen när det knuffas. Det är ju extra viktigt på 1 500 meter.

Allergi på EM

Meraf Bahta och tränaren har bjudit in till pressträff i Skatås motionscentrum i Göteborg, som ett litet avstamp inför utomhussäsongen. Detaljerna om hennes armbågande presenteras med ett hjärtligt skratt, inte minst från Bahta själv. Den snart 28-åriga svenskan är väl medveten om att hon brukar vara lite för snäll mot konkurrenterna.

– Ja, jag är väldigt försiktig ... När de andra knuffar tappar jag placeringar, det kostar väldigt mycket, säger hon till TT.

– Den här delen av taktiken måste jag absolut träna på. 1 500 meter är tufft, alla vill ha bra position och det är många knuffar.

Inomhus-EM i Belgrad tidigare i år blev en besvikelse. Bahta kom inte till sin rätt i 1 500-finalen utan blev bara fyra, enligt Ulf Friberg bland annat på grund av allergiproblem som hon haft till och från.

Men lite allergimedicin och ett tufft träningsschema har gjort nytta. Bahta har blivit både starkare och uthålligare än tidigare. Det visade sig i 10 000-metersloppet i Palo Alto utanför San Francisco i början av maj, när hon förbättrade Sarah Lahtis svenska rekord från i fjol med 15 sekunder till 31.13,06.

"Hare" i debuten

Men det är på de något kortare distanserna som hon ska tävla i sommar. Närmaste loppet blir i Eugene i Oregon på fredag - men då bara som hare (farthållare), eftersom 5 000-metersloppet på Diamond League-galan där ligger fel i planeringen. Hennes "riktiga" Diamond League-start för i år blir i stället på 1 500 meter i Rom den 8 juni.

I augusti väntar så småningom friidrotts-VM i London, där Bahta hoppas kunna starta både på 1 500 och på 5 000 meter.

– Vi har förändrat träningen och fokuserat mer på uthållighet, säger Ulf Friberg.

– Vi tror och hoppas att det gör henne till en ännu bättre 1 500-löpare, men vi hoppas också att hon ska kunna springa bra på 5 000 i sommar.

TT

Följ ämnen i artikeln