Regeringen öppnar för publik från 1 oktober

Lasse Mannheimer/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-08-21

Viss sittplatspublik kan komma att tillåtas från och med den 1 oktober, meddelar regeringen. Arkivbild.

Åskådarna kan vara tillbaka på idrottsarenorna den 1 oktober. Regeringen vill tillåta viss sittplatspublik, med två meters mellanrum mellan varje stol.

– Det blir fler än 50 personer, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen öppnar för att tillåta begränsad publik på idrottsarenorna från den 1 oktober. Det meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) på fredagens presskonferens.

– Jag är glad att vi nu har hittat en väg framåt för mer träffsäkra regler för publikfrågan, säger Lind.

– Det handlar om att förbereda för att göra ett undantag för vissa arrangemang med sittande publik, som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt, säger Damberg.

TT: Konkret betyder det här att man kan ta in publik på till exempel fotboll och ishockey?

– Ja. Under förutsättning att man följer det regelverk som gäller och att Folkhälsomyndigheten kan ta fram rekommendationer för hur till exempel köbildning och annat ska undvikas, så att det här kan ske på ett smittsäkert sätt, säger Damberg.

50-gränsen kvar

Gränsen på max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger kvar som huvudregel, betonar man. Men förslaget, som nu skickas ut på remiss, öppnar för fler åskådare på vissa större arrangemang med sittplatser.

Exakt hur många som kan släppas in blir en diskussionsfråga.

– Folkhälsomyndigheten ska återkomma till oss med ett tak. Så det blir inte obegränsat med människor på de större arrangemangen. Men det finns möjlighet, om man kan sprida ut sittplatserna, att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt, säger Damberg.

– Det blir fler än 50. Men det ska sättas ett tak.

Riksidrottsförbundet (RF) välkomnar förslaget, även om man gärna hade sett att det inte bara omfattade sittande publik. Det är också viktigt att inte glömma bort till exempel stora löplopp och orienteringstävlingar, där publiken inte lika tydligt samlas på en avgränsad arena, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Det är bra att regeringen hörsammat den samlade idrottsrörelsens önskan om att få ta in viss publik på evenemang. Att man nu skickar ett förslag på remiss kring undantag av ordningslagen är bra och behöver ske med största möjliga skyndsamhet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett uttalande.

SHL inleds utan publik

Idrottsminister Amanda Lind poängterar att den tänkta förändringen bara är möjlig om det sköts på ett förståndigt sätt.

– Där har ju både idrottsrörelsen och stora delar av kulturen redan gjort ett förarbete och förberett för detta. Med det här förnyade uppdraget kommer också Folkhälsomyndigheten att uppdatera sina riktlinjer i nära dialog med sektorn, så att man hittar precis de krav som krävs. Den här lättnaden måste ske under smittsäkra former, säger Amanda Lind.

Bland de mer publikstarka idrotterna får SHL-ishockeyn därmed åtminstone inleda säsongen – premiäromgången spelas den 19 september – utan publik.