Skellefteå vann första SM-semin: "Rinner iväg"

Emil Davidson/TT

Publicerad 2024-04-06

Skellefteås vikarierande lagkapten Rickard Hugg gjorde 3–2-målet som inledde Frölundas ras i den andra perioden. Arkivbild.

Skellefteåspelarna var utvilade – och visade tyngd och kontroll i den första SM-semifinalen mot Frölunda.

Frölundas glädje över en 2–2-kvittering i den andra perioden varade i en minut, sedan kom hemmalagets dominanta svar. Skellefteå vann med 5–2.

Skellefteå klev in på hemmais i den första SM-semifinalen mot Frölunda med över en veckas vila och tid att förbereda sig efter 4–0 i matcher mot Linköping i kvartsfinalen. För Frölunda var det bara tre dagar sedan de avgjorde mot Leksand i match sju i Göteborgslagets kvartsfinalserie.

Och Skellefteå inledde starkast med en 2–0-ledning efter den första perioden i en kokande hemmaarena.

Kortvarig lycka

I den andra perioden reste sig dock Frölunda. Det började med Nicklas Lasus 1–2-reducering, efter fint förarbete av Henrik Tömmernes. Målet följdes sedan av en snabb kontring där Malte Strömwall kunde kvittera till 2–2.

Men Frölundas lycka blev kortvarig.

En minut senare skulle nämligen Noah Hasa ramla och tappa pucken, och Skellefteås vikarierande lagkapten Rickard Hugg kunde fri skjuta in 3–2 för hemmalaget.

Sedan dröjde det ytterligare en minut innan Martin Dzierkals frispelades efter ett snyggt tunnelpass av Elias Stenman, och Dzierkals kunde runda Frölundamålvakten Lars Johansson fram till 4–2.

Innan andra periodens slut hade även Zeb Forsfjäll gjort sitt första slutspelsmål i karriären och Skellefteå ledde med 5–2.

– Det rinner iväg lite. Det får inte hända, säger Frölundas Malte Stömwall i TV4:s sändning.

”Övermodiga”

Rickard Hugg gav också sin syn på femmålsperioden. Den avgjorde i slutändan matchen, som slutade 5–2 till hemmalaget efter en mållös tredje period.

– Först blir vi övermodiga och tar dåliga beslut. Sedan lugnar vi ner oss. Jag tycker vi gör det bra i den andra delen av perioden och får utdelning av det, säger Hugg.

Skellefteås ordinarie lagkapten, Jonathan Pudas, var fortsatt borta från isen efter en skada tidigt i mars. I TV4:s sändning gav dock Pudas positiva besked.

– Det närmar sig helt klart. Nu har jag kunnat vara på is. Men vi får se, det är inte bara upp till mig, säger han.

Även måndagens match spelas i Skellefteå.