Sjöström missade guldet

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2014-08-22

Berlin. Svenskan Sarah Sjöström blev tvåa i finalen i sim-EM på 100 meter fjäril när hon besegrades av danskan Jeanette Ottesen med endast en hundradel.

Ottesen hade svårt att tro att hon hade tagit EM-guldet på 100 meter fjäril.

– Jag kan knappt förstå det, säger hon till SVT.

– Sarah (Sjöström) är exceptionell, fantastisk. Om jag ska vara ärlig trodde jag inte att jag skulle slå henne. Att slå henne... jag förstår det inte.

Sjöström var besviken efteråt och valde att inte lämna några kommentarer efter finalen i tv-sändningen. Efter medaljceremonin sade hon till SVT:

– Det är min första silvermedalj på 100 fjärilsim... Det är tråkigt att komma i mål och se att det inte gick så snabbt som jag ville simma.

Sjöström riktade egen kritik till sin förstasträcka:

– Det är för att det blev lite för många misstag. Så är det ibland. Jag kom ifrån för sent från pallen och så var jag för långsam första 50. Men jag var med och jag trodde att jag skulle kunna trycka ifrån sista 50 men jag hade fel.

– Nu börjar mina konkurrenter veta hur jag simmar. Nu måste jag bli ännu snabbare.

– Det var skönt att det skedde på EM och inte på VM eller OS i alla fall.

Hon nekar till att pressen utifrån påverkade resultatet.

– Nej, pressen var från mig själv att jag vill simma snabbare. Jag trodde jag skulle kunna simma mycket snabbare.

Sjöströms tränare Carl Jenner säger till SVT:

– Det är elitsiming - Sarah gjorde ett misstag och det finns fantastiskt duktiga simmare som tar nytta av det och det gjorde Jeanette (Ottesen).

Jenner om vad Sjöström gjorde för misstag:

– Hon var lite för långsam. Hon kan simma snabbare. Men Jeanette var lite för stark och man lär sig av sina misstag.

– Det är inte lätt, det är mästerskapssimning. Hon har tagit fem medaljer här - tre guld och två silver. Men man måste vinna medaljerna, de delas inte bara ut.

Svenskan innehar eruoparekordet på distansen (56,06).

Tidigare missade både Mattias Carlsson och Axel Pettersson finalen på på 200 meter ryggsim. Carlsson (2.00,19) slutade femma och Axelsson (2.01,98) kom på åttonde och sistaplats i semifinalen. Radoslaw Kawecki från Polen vann på 1.57,35.

TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln