Svahn efter debuten: "Ge mig tre race till så ..."

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-01-21

Linn Svahn är tillbaka i världscupen, och har stärkt sina aktier inför VM i Planica. Arkivbild.

Det är inte samma Linn Svahn som före skadan.

Inte än.

Men femteplatsen i världscupcomebacken gav mersmak, erkänner den svenska sprintstjärnan.

– Jag blir bättre och bättre för varje tävlingshelg. Ge mig tre race till så ..., säger 23-åringen till Viaplay.

När Linn Svahn skadade axeln i början av 2021 var hon världens snabbaste längdåkare och hade vunnit alla sprinttävlingar som hon ställt upp i den vintern.

Tiden sedan dess har varit en lång väg tillbaka till toppen, men nu är hon nästan där.

”Som att komma hem”

På lördagen gjorde Svahn sin första världscuptävling på nästan två år, och tog sig direkt till final i sprinten i Livigno. Det blev en femteplats till slut, och för en som är van att vinna är det svårt att känna sig helt nöjd – bakgrunden till trots.

Återkomsten till världscupen var dock efterlängtad.

– Det är lite som att komma hem. Jag märker ju hur jag agerar på en sådan här tävlingsarena, jag gillar att vara här, säger Linn Svahn till Viaplay.

Insatsen i Livigno var precis det hon behövde för att visa landslagsledningen att hon fortfarande hänger med de allra snabbaste.

Närmare VM?

Svahn har sedan ytterligare en världscupsprint, i franska Les Rousses nästa vecka, på sig att visa att hon förtjänar en plats i VM i slovenska Planica i månadsskiftet februari–mars.

– Det är många delar som jag är väldigt nöjd med. Jag tycker ändå att om jag vill gå upp (i tät) i start så klarar jag av det, det är inget snack om saken. Sedan blir jag bättre och bättre för varje tävlingshelg. Ge mig tre race till så ska jag kunna svara något på sista delen. Det är där det fattas. Men jag kommer närmare och närmare för varje helg. Jag måste vara nöjd med det här, säger Svahn.