Hemmalagen starkast i speedwaysemifinalerna

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2021-09-28

Rospiggarnas Patryk Dudek (röd huva) och Timo Lahti (blå) tog dubbelsegrar i tre heat i semifinalen mot Smederna.

Rospiggarna vann hemmamötet mot Smederna i speedwayens SM-semifinal med 46–44.

I Målilla kunde Dackarnas vinna den regnuppskjutna matchen mot Västervik med 47–43.

Först 2,5 timme efter utsatt tid kunde matchen i Målilla sätta igång.

– Det är viktigt att vi får köra för vi har många förare som ska på VM-uppdrag fredag-lördag, säger Västerviks lagledare Morgan Andersson till C More, nöjd med att tävlingarna sattes igång trots att det började regna lite smått igen.

De två sista GP-tävlingarna för säsongen går i Torun i Polen på fredag och lördag. Hade SM-semifinalen skjutits upp till på torsdag hade det blivit problem för VM-seriens förare. Fem av seriens nio bästa förare åker för Dackarna och Västervik.

Snabb bana

Vid 21.30 startade semifinalen i Målilla. Prepareringen efter regnet gjorde banan väldigt snabb inledningsvis och Västerviks stjärna Artem Laguta tangerade banrekordet med 51,1 sekunder.

– Starterna är väldigt viktiga, det blir så efter preparering, säger Andersson.

Det blev en jämn match i Målilla. Men till slut stod hemmalaget som segrare med 47–43.

– Nu är det bara att ladda om inför i morgon. Det kommer att bli jättetufft, men vi ska göra allt vi kan för att ta finalplatsen, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg till C More.

– Det kommer att vara tillfälligheter som avgör.

Duo med tre femettor

Eskilstunalaget Smederna vann elitserien och valde sedan att möta Rospiggarna i semifinal. Det är kanske något man ångrar efter tisdagskvällens bortamatch i Hallstavik.

Rospiggarna tog kommandot direkt i första heatet då Patryk Dudek och Timo Lahto svarade för en femetta. Två gånger till under kvällen tog duon en dubbelseger.

Efter 13 heat ledde hemmalaget med tio poäng, 44–34, och segern var säkrad. Men Smederna vann dubbelt i de sista heaten och kunde åka hem med bara två poängs underläge inför onsdagens andra semifinal i Eskilstuna.