Tydligt Häcken-ja till Göteborg FC

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
BK Häcken bör ta över damallsvenska Göteborg FC. Det blev resultatet när Häckens medlemmar på onsdagskvällen röstade vid det till största delen digitala årsmötet.

TT-SPORT

Det blir av allt att döma en gulsvart fortsättning för damallsvenska Göteborg FC.

Häckens medlemmar röstade på årsmötet med stor majoritet ja till att ta över mästarklubben.

– Vi är självklart oerhört stolta, säger klubbchefen Marcus Jodin.

Utgången av Häckens digitala årsmöte var på förhand ovisst och debatten tog relativt lång tid.

Men när det väl var dags för omröstning vann styrelsens förslag om att ta över GFC stort.

Enligt Häcken röstade 416 medlemmar ja och 35 nej, medan fyra röstade blankt och sex avstod.

– Jag haft en positiv känsla. Så jag är inte överraskad. Men det är klart att det känns skönt att man har en majoritet i frågan som man kan ta med sig, säger Häckens ordförande Anders Billström.

– Samtidigt har jag fortsatt respekt för den andra sidan.

Göteborg FC ser i och med resultatet ut att bli BK Häcken, med gulsvarta tröjor och hemmaarena på Hisingen.

På torsdagen ska visserligen också Göteborg FC:s medlemmar säga sitt, men det har på förhand beskrivits som mest en formalitet så länge Häckens medlemmar röstar ja.

Övertagandet kommer i så fall att gå relativt fort.

– Jag vill betona att det handlar om att invänta morgondagens årsmöte. Men vi har naturligtvis en plan för hur vi ska hantera detta, säger klubbchefen Marcus Jodin.

Byter namn

Om även GFC:s årsmöte säger ja kommer Häcken att ta över både Göteborg FC och föreningens plats i damallsvenskan och i Champions League.

Laget kommer den kommande säsongen att spela med ett eget organisationsnummer, men ska i allt övrigt vara ett Häcken-lag och dela både hemmaplan och träningsanläggning med klubbens herrallsvenska lag på Hisingen.

Häckens division 2-lag kommer att spela vidare som planerat.

Chockbesked

Göteborg FC:s besked om att elitverksamheten ska läggas ner – mindre än två månader efter första SM-guldet – slog ner som en bomb den 29 december i fjol.

Men beskedet ändrades lika plötsligt och två veckor senare blev en ny plan känd – att Häcken ska ta över både föreningen och den damallsvenska serieplatsen.

Förslaget fick ett positivt mottagande i det nuvarande damlaget.

Supporterföreningen Getingarna har dock varit kritisk till förslaget, bland annat med hänvisning till att Häcken skulle ta en genväg genom att ta över en annan förening.

Till slut röstade dock de flesta, inklusive ordföranden Robin Heed, ja.

– Jag kan väl säga det nu när det var en så stor majoritet. Jag röstade för. För min del har det känts naturligt, säger Heed.

Samtidigt, poängterar han, finns det en risk att Häcken nu får en negativ stämpel hos vissa motståndarsupportrar.

– Vi som varit med i de här diskussionerna vet att det är en riktigt svår fråga. Ser man det på det enkla sättet kan man nog få en sådan stämpel och det kommer nog att ta ganska lång tid innan man får bort den, säger han.

– Men det återstår väl att se. Jag har inte än fått några reaktioner från Fotbollssverige och olika supporterföreningar. Så man får se lite.

Publicerad: