Djokovic hyllad av publiken i Australien

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-01-03

Novak Djokovic fick ett varmt mottagande av publiken i Adelaide.

För ett år sedan skickades en ovaccinerad Novak Djokovic ut ur Australien.

Tillbaka i landet fick den serbiske tennisstjärnan ett varmt mottagande av den australiska publiken.

– Tack för välkomnandet, som jag inte kunde ta för givet, säger han.

Djokovic vann med 6–3, 6–2 över Constant Lestienne, Frankrike, första omgången i turneringen i Adelaide.

– För att vara första matchen (för säsongen) kan jag inte klaga, jag spelade bra, säger den förre världsettan i segerintervjun och vände sig sedan till publiken:

– Tack för att ni kom hit i dag och tack för att ha gett mig ett välkomnade som jag inte kunde ta för givet. Med tanke på det som hände förra året, det var inte lätt för någon. Jag är bara glad att vara här och kunna fokusera på tennis och njuta av tiden med er.

30:e raka i Australien

Djokovic, 35, vann turneringen i Adelaide redan som 19-åring. Och segern var hans 30:e raka på australisk mark. Sviten sträcker sig ända till 2018 då Djokovic förlorade i fjärde omgången i Australian Open.

För ett år sedan reste Djokovic till Australien, där han siktade på en tionde titel i Australian Open, utan att vara vaccinerad mot covid-19. Han hölls kvar vid flygplatsen och flyttades sedan till ett immigrationshotell då hans visum dragits in. Ett första domstolsbeslut gav honom visumet tillbaka, och då tränade Djokovic på plats, men då klev landets immigrationsminister in och annullerade visumet igen.

Dagen innan tennisturneringen startade blev serben deporterad efter att ha suttit i förvar.

”Hyser inga agg”

Djokovic förbjöds att få inresetillstånd i Australien i tre år, men i november hävdes det beslutet.

– Om man fokuserar på det negativa, då blir det så, så därför gör jag inte det. Jag hyser inga agg. Jag är här för att spela tennis och sprida bra energi. Att se en fullsatt arena under min första match var verkligen en trevlig överraskning, och att få så stort stöd och mycket kärlek, säger Djokovic.

Australian Open börjar den 16 januari.