Renard sänkte Sverige: "Otroligt besviken"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-04-09

Wendie Renards mål sänkte Sverige i EM-kvalet mot Frankrike.

Det höll i 80 minuter.

Sedan stötte veteranen Wendie Renard in 1–0 för Frankrike från nära håll. Det gav en tung svensk hemmaförlust i EM-kvalet i fotboll.

– Frankrike är bättre än oss i dag. Vi kommer inte upp i nivå dessvärre, säger mittbacken Magdalena Eriksson till TV4 Play.

Sverige har hamnat i en tuff kvalgrupp till EM i Schweiz nästa år. Först världstvåan. Nu världstrean.

Inledningen av kvalet, mot England i fredags, var dock bra. Sverige fick med sig 1–1 inför de 63 000 åskådarna på Wembley.

På Gamla Ullevi på tisdagskvällen var det dock Frankrike som inledde klart bäst.

När laget var på Göteborgsbesök hösten 2022 slutade det med en stark svensk 3–0-seger. Men det var ett helt annat “Les Bleues” som satte full fart den här gången, och då fick ändå stjärnan Marie-Antoinette Katoto – segerskytt i franska 1–0-segern mot Irland i fredags – börja på bänken.

Samma startelva

Peter Gerhardsson satsade samtidigt på samma startelva som mot England. Till skillnad från i fredags fick svenskorna inte spelet att stämma riktigt och var stundtals hårt tillbakapressade.

Sverige spelade dock upp sig och skapade så småningom flera vassa målchanser i den första halvleken.

Som när Filippa Angeldahl frispelade Kosovare Asllani några minuter före pausvilan. Milanstjärnan fick öppet mål, men vänsterbacken Selma Bacha hann i sista stund ställa sig i vägen och stoppa skottet.

Stort publikstöd

Frankrike inledde piggt även efter pausen, men kom kanske av sig något när förbundskaptenen Hervé Renard med en halvtimme kvar fick rött kort av domaren efter en upprörd diskussion vid sidlinjen.

Då hade Peter Gerhardsson just – till publikens stora jubel – bytt in tidigare Häckenlagkamraterna Rosa Kafaji och Elin Rubensson (numera i Houston Dash).

Men varken bytena eller publikstödet lyckades lyfta det svenska spelet. I stället höll Frankrike kvar sitt tryck.

Jennifer Falk tvingades till en jätteräddning med tio minuter kvar, men i sekvensen efteråt satt bollen i nättaket bakom henne sedan inhopparen Marie-Antoinette Katoto nickat ner bollen till Wendie Renard.

Frankrike gjorde sitt bästa för att spela bort resten av tiden, vilket på tilläggstid gjorde att Vicki Becho fick sitt andra gula kort och blev utvisad.

Sverige fick några anfall till. Men Renards mål stod sig.

– De är rappare och mer aggressiva i dag. Det är en stor del av vårt spel att vara tuffa i duellerna, men i dag är vi inte det. Vi får till en forcering på slutet men den kommer alldeles för sent, säger svenska mittbacken Magdalena Eriksson till TV4 Play.

Nästa EM-kvalmatch, mot Irland, spelas i slutet av maj.

– Jag är otroligt besviken, men vi får bara blicka vidare efter det här, säger Eriksson.