Nytt klubbrekord av Skellefteå – "Jätteroligt"

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2022-12-17

Skellefteå radar upp segrar i SHL-ishockeyn just nu. Arkivbild.

Skellefteå har slagit nytt klubbrekord i antal segrar. Mot Oskarshamn vann man med 4–0 och tog lagets 13:e seger i rad.

En så lång segersvit hade inte ens guldlagen av årsmodell 2013 och 2014.

– Jätteroligt förstås. Senast rekordet slogs var det av ett lag som var helt överlägsna i svensk hockey, säger Max Lindholm, som själv stod för två av målen.

Därmed bröt han en lång period av måltorka.

– Det satt fint. Skönt att få en islossning och avsluta inför uppehållet med två mål. Jag har haft en del lägen utan att lyckas sätta dit den. Det är inget att hymla med att det varit en jobbig situation, säger Lindholm, som både inledde och avslutade Skellefteås målproduktion.

”Grämer mig”

Hemmalaget inledde starkt direkt efter nedsläpp och 1–0 kom redan efter tre minuters spel.

Oskarshamns superforward Patrik Karlkvist hade i slutet av öppningsperioden chansen att kvittera och ta sitt lag in i matchen när han kom helt fri, med hemmamålvakten Linus Söderström, men sköt över.

– Det grämer mig att jag inte kunde hänga dit den. Ett mål där kan ändra matchbilden, säger Karlkvist, som i veckan signerade ett femårskontrakt med klubben.

Enligt uppgifter är 30-åringens rekordkontrakt värt omkring 18 miljoner kronor och motsvarar en lön på runt 300 000 kronor i månaden.

– Det är ett bra kontrakt även om uppgifterna som kommit ut kanske inte stämmer till hundra procent. Men jag är jättenöjd. Tycker jag har visat att jag är en toppspelare i ligan. Då kostar det, säger Karlkvist, som nu gick poänglös av isen på nytt.

Förlusten var lagets tredje i rad och tidigare så målglada Oskarshamn fick nu en nolla i målkolumnen för andra matchen i rad.

– Jag vet inte vad det beror på, men när vi väl får bra lägen slår vi ofta en pass för mycket, säger Karlkvist.

Veteranerna levererade

För Skellefteå ser det desto ljusare ut.

När Oskarshamn i den andra perioden kröp närmare och hade bud på en kvittering trädde Skellefteås veteraner in i handlingen.

Först sköt Joakim Lindström, 39, sitt patenterade handledsskott rakt upp i det bortre krysset. Sedan utökade Oscar Möller, 33, sin ledning i målligan i numerärt överläge. Hans 16:e fullträff kom sedan han först träffat stolpen och sedan kunde lägga in pucken i öppet mål.

Nästa powerplay-mål för hemmalaget kom i slutet av mittenperioden när Max Lindholm kopierade Lindströms mål och sköt ett handledsskott som Joe Cannata inte hade en chans att klara.

Backen Jonathan Pudas var tillbaka i laget igen efter en skada och assisterade till tre av lagets fyra mål.

– Vi förlorade mot ett Skellefteå som var mycket bättre än oss på allt. De fungerar tillsammans som en maskin och är det bästa laget vi mött i år. Det är bara att lyfta på hatten, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.