Rumänien körde över Ukraina: "En skam"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-06-17 16.55

Tagna och tyngda av stundens allvar med tanke på matchens betydelse för ett krigshärjat folk?

Eller är inte Ukraina bättre?

Rumänien gjorde lite som man ville i München och vann med 3–0.

– Det är en skam att vi förlorar. Det är smärtsamt att se våra fans som är här och stödjer oss i ögonen, säger Ukrainas back Oleksandr Zintjenko till SVT.

Förhandssnacket inför öppningsmatchen i grupp E handlade av förklarliga skäl mycket om krig, politik och den stolthet ukrainarna gick in i EM-slutspelet med.

Bara timmar före matchen avtäckte förbundsordföranden Andrij Sjevtjenko, på ett centralt beläget torg i München, en installation bestående av delar av en sönderbombad läktarsektion från EM-arenan 2012 i Charkiv.

– Vi spelar i dag för landet och för folket, som försvarar våra liv och vårt land, sade Sjevtjenko.

Drömmål av Stanciu

Men Ukraina kom inte i gång, ytterst lite stämde i ett lag som så sent som i mars kvalade in till mästerskapet efter playoff-seger mot Island. Det var Rumänien inte sent att utnyttja.

Nicolae Stancius drömmål i 29:e minuten kan mycket väl stå sig som ett av de vackraste när EM summeras.

Upprinnelsen till veteranens 15:e landslagsmål – i 71:a landskampen – var slarvigt försvarsspel av Ukraina.

Andrij Lunin, Real Madrid-målvakten, behövde plötsligt parera en snålt slagen bakåtpassning. Det bar sig inte bättre än att den panikartade rensningen gick rätt ut till Dennis Man som serverade Stanciu skottläge.

Bollen skruvade sig i en vid båge in högt till höger om en chanslös Lunin.

Rumänien hade bud på fler mål före pausen, men framförallt imponerade det kompakta, fokuserade försvarsspelet.

Ukrainas anfallsstjärna Artem Dovbyk – 24 mål i Girona i spanska ligan den här säsongen – kom ingenstans. Lika lite uträttat fick Mychajlo Mudryk, till vardags i Chelsea, i sina genombrottsförsök.

Tabbe av Lunin

En olycka kommer sällan ensam, heter det. Lunin borde kunna skriva under på den saken.

En förskräcklig tabbe av målvakten sänkte omgående Ukraina efter pausen. Razvan Marins distansskott hade visserligen rejäl fart, men Lunin reagerade sent och släppte in bollen under armarna när han kastade sig.

– Det är stunder när vi förlorar fokus och koncentration. Jag tycker inte Rumänien var mycket bättre än oss. Vi hade bollen mycket, men det är inte bollinnehavet som avgör, utan den som gör minst misstag, säger Zintjenko.

Kort senare kom nästa smäll, när Denis Dragus satte foten till Dennis Mans passning. 3–0 efter 57 minuter. Smällar Ukraina inte hämtade sig från. Först i slutet av matchen producerades några möjligheter som kunde ha lett till en reducering som aldrig kom.