Guide: Fotbolls-EM 22 juni

TT

Publicerad 2024-06-22 05.15

Cristiano Ronaldo och hans Portugal vann premiären. Nu väntar Turkiet.

Cristiano Ronaldo och hans Portugal vann sin premiärmatch i EM. Men det satt hårt åt. Nu väntar svårspelade Turkiet – med supertalangen Arda Güler. Och kan Belgien studsa tillbaka efter sitt inledande fiasko? Här är allt inför dagens EM-matcher.

Vad: Georgien-Tjeckien, grupp F.

När: Lördag 22 juni, 15.00.

Var: Volksparkstadion, Hamburg.

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Tjeckiens stora chans

Både Tjeckien och nykomlingen i de här sammanhangen, Georgien, inledde EM med förluster. Tjeckien var bara minuter från att knipa en poäng mot Portugal i sin premiär och imponerade långa stunder spelmässigt. Med en likadan insats som senast finns tre poäng sannerligen inom räckhåll – och en seger skulle betyda att slutspelsdrömmen i allra högsta grad lever vidare för tjeckerna.

+ Hörnor Georgiens vapen

Georgien, som på pappret är EM:s sämsta lag, gillar att anfalla längs kanterna och det brukar leda till hörnor. Faktum är att Georgien är ett av lagen i mästerskapet som får med sig flest hörnor per match. I premiärförlusten, 1–3, mot Turkiet skapade Georgien fem hörnor och i genrepet mot Moldavien för en tid sedan fick georgierna med sig hela sju hörnor.

+ Får talangen speltid?

Den tjeckiske anfallstalangen Adam Hlozek blev kvar på bänken i hela matchen i premiären mot Portugal. Blir det kanske EM-debut nu? 21-åringen spås en lysande framtid och svarade den gångna säsongen för två mål på 23 matcher i Bundesliga då hans Bayer Leverkusen gick genom ligaspelet utan att förlora en enda match.

Vad: Turkiet-Portugal, grupp F.

När: Lördag 22 juni, 18.00.

Var: Westfalenstadion, Dortmund.

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Skakig premiär för Ronaldos Portugal

Visst, det blev tre poäng i premiären mot Tjeckien. Men Portugal imponerade inte särskilt mycket. Först på tilläggstid kunde inhopparen Francisco Conceicao sätta dit avgörande 2–1 och det finns flera frågetecken för portugisernas spel, inte minst nu när tuffare motstånd väntar.

+ Supertalangen hyllas

Arda Gülers säsong i Real Madrid blev upphackad på grund av skador men när 19-åringen väl spelade visade han klassen. Och det gjorde han sannerligen också i Turkiets premiärseger, 3–1, mot Georgien. Mittfältaren stod för ett riktigt drömmål och efter sin fina insats hyllades han stort och unisont av en hel fotbollsvärld. Kan det här mästerskapet bli Gülers stora, stora genombrott?

+ Seger ger avancemang

Tre poäng för Portugal eller Turkiet skulle innebära att slutspelsbiljetten i princip är klar. Så räkna med en fajt med två lag som kommer ge allt för att vinna – både Portugal och Turkiet är lag det svänger om, så det här kan absolut bli sevärt.

Vad: Belgien-Rumänien, grupp E.

När: Lördag 22 juni, 21.00.

Var: Rhein Energie Stadion, Köln

Tv/Radio: TV4/TV4 Play/P4 Radiosporten.

+ Lukaku gillar inte VAR

Belgien gick på en rejäl mina i sin första match i EM, då det blev en närmast chockartad 0–1-förlust mot Slovakien. De belgiska spelarna var överens om att insatsen inte var den bästa, men faktum är att anfallsstjärnan Romelu Lukaku hade två bollar i nät. Båda målen dömdes dock bort efter VAR-granskning.

– De två bortdömda målen var på gränsen, sade mittfältaren Kevin De Bruyne till Sporza.

Bortsett från de två bortdömda målen hade Lukaku flera chanser, som han brände, och 31-åringen har fått utstå svidande kritik efter matchen mot Slovakien. Frågan är om han får chansen från start igen.

+ Lyckligaste dagen på länge

Rumänien inledde sitt EM-spelande på absolut bästa sätt. I premiären mot Ukraina blev det hela 3–0, låt vara att den ukrainske målvakten Andrij Lunin kanske inte hade sin bästa dag på jobbet – segern är Rumäniens största någonsin i stort mästerskap.

– Det här är en lyckligaste dagen sedan mina döttrar föddes, sade 1–0-målskytten Nicolae Stanciu till Sport.

+ Publiktrycket

Den rumänska klacken skapade en magisk stämning i matchen mot Ukraina och lär göra så igen mot Belgien. Supportrarnas sånger ger de rumänska spelarna extra energi, berättar Stanciu för Sport.

– Jag och mina lagkamrater vill tacka alla supportar. Det jag kände under nationalsången är obeskrivligt, säger han.