Skidloppet får köras trots svinpesten

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-01-11

Skylt uppsatt av Fagersta kommun med texten "Afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Förbjudet att visats i skogarna", med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest.

Skidklassikern Engelbrektsloppet får köras med ordinarie sträckning, trots fortsatt bekämpning av svinpesten i området runt Norberg.

I ett pressmeddelande skriver Jordbruksverket att man inte ser att bekämpningen av den afrikanska svinpesten äventyras om skidloppen i februari går enligt den ordinarie sträckningen.

”Vi har, tillsammans med SVA, bedömt att risken för aktiv smittspridning är mycket låg för det här arrangemanget i den här delen av den smittade zonen”, säger Madeleine Haal Gertzell, gruppchef i Jordbruksverkets krisorganisation, i ett pressmeddelande.

Det finns dock begränsningar för publik. Eventuella åskådarplatser får anordnas inom tätbebyggt område.

Engelbrektsloppet ingår i en Svensk klassiker. Det finns flera lopp, med olika längder. Klassikern är 60 kilometer långt och avgörs den 11 februari.

I september i fjol upptäcktes att ett antal vildsvin i skogarna kring Fagersta avlidit av svinpest. Ett större område spärrades av och ett antal restriktioner sattes upp. Senare under hösten minskades zonen för det smittade området till att gälla enbart för Fagersta kommun och delar av Norbergs kommun.

Följ ämnen i artikeln