Sverige fyra igen i stafetten

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2023-01-22

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Arkivbild.

Norge tog fjärde raka stafettsegern i skidskytte den här säsongen – samtidigt som de svenska herrarna återigen missade prispallen och blev fyra.

Norge vann överlägset i italienska Antholz, 59 sekunder före Frankrike och 2.17 före Tyskland. Svenskarna var snabba i spåret men vad hjälpte det då man åkte på en straffrunda och 13 bom totalt. Sebastian Samuelsson lyckades ändå köra upp Sverige till en fjärdeplats, 2.38 efter Norge.

Sverige blev fyra även i stafetten i Ruhpolding i förra veckan. I de två första stafetterna kom Sverige tia respektive tvåa.

Tävlingarna i Antholz var de sista före VM i Oberhof som startar den 8 februari. Åkmässigt ligger de svenskarna herrarna bra med, men skyttemässigt behöver de steppa upp ordentligt om det ska bli några VM-framgångar.

”Självförtroende i botten”

Så här gick det för det svenska stafettlaget:

Jesper Nelin sköt en bom i första skyttet, och hade svårt att få i extraskottet vilket sinkade honom ytterligare flera sekunder. I stående skyttet blev det två extraskott. Nelin växlade som tia, 42 sekunder efter ledande Frankrike, efter andra bästa åktid.

– Det var struligt, jag fipplade med extraskotten och tappade dem. Även tredje reservskottet var svårt att få i, säger Nelin till SVT.

Peppe Femling sköt fullt i liggande, men bommar i stående gjorde att det blev en straffrunda. Femling växlade till Martin Ponsiluoma som sjua, 1.32 efter ledande Norge.

– Det är otroligt hur svårt det kan vara när självförtroendet är i botten. Det stående skyttet är ett stort problem, det är jäkligt frustrerande, säger Femling till SVT.

Näst snabbaste åktid

Ponsiluoma sköt en bom i liggande men hela tre i stående och avståndet till toppen ökade. Vid växlingen var det 2.23 minuter upp till Norge, Sebastian Samuelsson gick ut som sexa.

Tre bom totalt för Samuelsson blev för mycket för att kunna vara med och slåss om pallplatserna. Han körde dock upp Sverige två placeringar med andra snabbaste tid på sträckan.