Växjö vann rivalrysaren: "Derby som hade allt"

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-12-17

Lukas Bengtsson avgjorde mot HV71. Arkivbild.

Matchstraff, kastad klubba och en missad straff.

Avslutningen mellan Växjö och HV71 utvecklades till en rysare – med Växjö som segrare, 5–4 efter förlängning.

– Derbyn är extra roliga att vinna, säger matchhjälten Lukas Bengtsson i C More.

Smålandsderbyt mellan Växjö och HV71 bjöd på det mesta. Målen trillade in åt båda håll och i slutskedet av ordinarie tid blev det rejält dramatiskt.

HV71:s back Emil Andrae tacklade in Växjös Jayden Halbgewachs bakifrån i sargen med cirka tre minuter kvar att spela. Halbgewachs kunde resa på sig snabbt men Andrae fick tuffast möjliga straff. Matchstraff och fem minuters spel i boxplay för bortalaget HV71.

Gästerna klarade av det långa numerära underläget – och då höll allt på att fallera för Växjö. Hardy Häman Aktell tappade balansen strax efter utvisningens slut och kastade klubban för att stoppa HV71:s anfall.

Straff tilldömdes och André Petersson, tvåmålsskytt under ordinarie tid, fick chansen men träffade stolpens insida.

Till slut skulle dock matchen gå Växjös väg. Med en och en halv minut kvar att spela pricksköt Lukas Bengtsson in det avgörande 5–4-målet.

– Det var ett derby som hade allt. Det svängde lite överallt med många chanser. Vi gjorde det inte lätt för Åhman (Adam) i mål. Det blir en svår match för honom men det var en rolig match att titta på, säger Bengtsson.

I HV71 var det besviket.

– Vi tar alldeles för onödiga utvisningar i slutet av matcherna när vi har haft momentum och kan sätta en till. Det är en besvikelse att vi inte lyckas vinna, säger Mattias Tedenby.

I Örebro besegrade hemmalaget Leksand med 6–3.