Dags för VM-genrep – så är läget för Tre Kronor

Hockey-VM 2024: Spelschema och tv-tider • Då spelar Tre Kronor

Kasper Ljungström/TT

Uppdaterad 2024-05-05 | Publicerad 2024-05-01

Buffalos stjärnback Rasmus Dahlin är med i Tre Kronors VM-genrep i Schweiz och Tjeckien. Arkivbild.

Ishockey-VM i Tjeckien närmar sig – och Tre Kronor har ett drömlag.

I veckan spelar Sverige genrep med 13 NHL-stjärnor i truppen.

Här är läget just nu.

Följ ämnen
Ishockey-VM

+ VM-genrep

Torsdag–söndag spelar Tre Kronor en fyrnationsturnering som avslutar säsongens Euro Hockey Tour.

Sverige inleder på torsdag mot Schweiz – i schweiziska Kloten. Därefter spelar Tre Kronor två dagar i rad när Tjeckien väntar på lördag och Finland på söndag. Båda matcherna spelas i Brno, Tjeckien. Turneringen sänds på TV6 och Viaplay.

+ Flera NHL-stjärnor i truppen

Förbundskapten Sam Hallam har ännu inte presenterat VM-truppen, men redan nu har 14 NHL-spelare tackat ja och 13 av dem finns med i truppen till genrepet.

Rasmus Dahlin, Lucas Raymond och André Burakovsky missar dock den första matchen mot Schweiz, men är spelklara till lördagens möte med Tjeckien.

Stjärnbacken Erik Karlsson ansluter först till VM. Inte heller några spelare från SM-finallagen Skellefteå eller Rögle finns än så länge med i truppen.

+ Fler stjärnor på gång in?

Att Tre Kronors trupp kommer att bli fullspäckad av NHL-stjärnor är redan klart. Och det kan bli så att Hallam får förstärkning av ytterligare några supernamn.

Exempelvis stjärnbacken Victor Hedman. Örnsköldsvikssonens Tampa Bay åkte ur slutspelet redan i första omgången efter 1–4 i matcher mot Florida, och Hedman själv har hintat om att det kan bli VM-spel.

– Så länge man känner sig pigg och kry, och känner att man kan bidra till ett landslag så lockar det alltid att vara med, sade 33-åringen till svenska medier innan Stanley Cup-slutspelet drog i gång.

+ Tuffast möjliga start i VM

När VM väl börjar den 10 maj kommer Tre Kronor att få bekänna färg direkt. Då väntar USA, som också har ett riktigt starkt lag med flera NHL-spelare. Trevor Zegras, Johnny Gaudreau och Cole Caufield är bara tre av 15 namn som hittills är klara för spel i turneringen.

Därefter ställs Sverige mot Polen, Tyskland, Kazakstan, Lettland, Frankrike och Slovakien i gruppen. De fyra bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

+ Revansch efter fjolårsfiaskot?

Sam Hallams första VM blev en besvikelse. Då blev det respass redan i kvartsfinal när Sverige förlorade mot hemmanationen Lettland med 1–3. Lettland tog sedan ett historiskt VM-brons. Kanada blev världsmästare.

Följ ämnen i artikeln