Matchen där vinnaren tar allt – och fem miljarder

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-05-25

Wembley Stadium. Arkivbild

Supportrar från Leeds och Southampton väller in i nordvästra London på söndag för att stötta sina lag.

Men kvalfinalen till Premier League handlar om så mycket mer än en plats i högsta serien.

Miljarder kronor står på spel.

Gapet mellan Premier League och andraligan – The Championship – är i ekonomiska termer gigantiskt.

Omräknat till rådande svag svensk kronkurs är vinnaren garanterad 1,36 miljarder kronor. Det stannar inte där. Uppskattningsvis 3,6 miljarder tillkommer från tv-avtal, sponsoravtal och andra inkomster relaterade till statusen som en av 20 klubbar i Premier League.

Mer pengar följer

Och överlever nykomlingen den första säsongen i högsta ligan väntar intäktsökningar de närmaste åren som även de räknas i miljarder kronor.

Inte för inte ses kvalfinalen i The Championship som idrottsvärldens ”rikaste match”. Miljardmatchen, som den länge kallats sedan den infördes för 20 år sedan, bör numera benämnas mångmiljardmatchen.

De enorma intäktsökningarna är ingen garanti för att lyckas i Premier League. Trion Luton (förra årets kvalfinalvinnare), Burnley och Sheffield United rasade direkt ur efter bara en säsong.

Våren 2023 åkte trion Leicester, Leeds och Southampton ur Premier League. En av anledningarna till att de klarat sig väl i andraligan är den fallskärm som betalas ut efter nedflyttningen. Leicester studsade omedelbart tillbaka. Pressen på Leeds och Southampton är enorm att befinna sig på den sportliga och ekonomiskt vinnande sidan på söndag kväll.

Oviss utgång

Båda klubbarna sålde snabbt slut på den tilldelade biljettkvoten – cirka 37 000 per klubb.

– För klubben, staden, supportrarna, för alla som älskar Leeds är det en oerhörd match. Om vi tar oss tillbaka till Premier League redan ett år efter nedflyttningen är det verkligen en prestation, säger Leeds försvarare Junior Firpo till klubbens hemsida.

Utgången är på förhand ytterst oviss. Leeds slutade trea i serien, tre poäng före Southampton på fjärde plats, men Southampton vann båda mötena i liga. Båda klubbarna tog sig till finalen på ett övertygande sätt, efter semifinalseger mot Norwich respektive West Bromwich.