Världsettan Duplantis uttagen till VM

Publicerad 2017-05-30

Friidrott. 17 år, världsetta - och nu även klar för VM.

Armand Duplantis är uttagen till sommarens friidrottsmästerskap i London.

– Han hoppar så otroligt bra, säger Karin Torneklint.

Sedan tidigare var fem maratonlöpare uttagna och på tisdagen fördubblade förbundskaptenen den svenska truppen med fem nya namn.

Bland de VM-klara finns nu också 17-åriga stavhoppskometen Armand Duplantis, fortfarande världsetta utomhus i år efter 5,90-hoppet i Austin i april. Ett busenkelt val för Torneklint, med tanke på Duplantis sensationella utveckling.

– Han är ju mer eller mindre född stavhoppare, men det är väldigt imponerande. Han kommer att tävla ganska sparsamt i landslaget i sommar, men VM vill ha absolut vara med på, säger hon.

Lag-SM på schemat

Inför VM ser det ut som att den svenska friidrottspubliken i alla fall får en möjlighet att stifta närmare bekantskap med Louisiana-bon Duplantis. Den 7 juli avgörs lag-SM i Borås och Armand Duplantis väntas tävla för Upsala IF då, eventuellt efter att ha tävlat i Diamond League-galan i Lausanne kvällen innan. Senare i juli ska Duplantis, som den gångna helgen blev fyra i Diamond League-debuten, också vara med i junior-EM i italienska Grosseto.

Övriga nya namn i den svenska VM-truppen:

+ Daniel Ståhl, diskus.

Tvåa i världsårsbästalistan och har redan kastat längre än 68 meter i tre tävlingar. Sveriges största medaljhopp med drygt två månader till VM.

+ Fredrik Samuelsson, tiokamp.

8 172 poäng i helgens tävling i Götzis innebar personbästa med nästan 300 poäng. 22-årige Samuelsson är därmed femma genom tiderna i Sverige.

+ Meraf Bahta, 1 500 meter.

Är uttagen på 1 500, men det är inte säkert att det blir den distansen hon springer i VM. Bahta är även aktuell på 5 000 och 10 000, men klart är att 1 500 och 10 000 inte går att kombinera på grund av tävlingsschemat.

+ Fanny Roos, kula.

Lite i skymundan av de svenska medaljörerna blev Roos fyra i inomhus-EM i våras. Även utomhussäsongen har börjat bra och Roos har förbättrat personbästat till 17,62.

Räknar med 25

Karin Torneklint räknar med att det till slut blir runt 25 blågula friidrottare i London. Förhoppningen är att truppen inte ska lämna VM utan medalj.

– Vi vill verkligen ta någon medalj. Just nu ser det väldigt ljust ut med tanke på att Armand är världsetta, Daniel världstvåa och Meraf världsetta (på 10 000). Även om det är tidigt på säsongen.

TT

Följ ämnen i artikeln