CL-finalkaoset orsakades av misstag – inte fans

TT TT-AFP

Publicerad 2022-07-13

Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls. Arkivbild.

Liverpool-supportrar anklagades för att ha orsakat kaoset kring herrarnas Champions League-final i fotboll.

Det stämmer inte, visar utredningen som nu kommit fram till en slutsats.

Orsaken? Felaktigheter och misstag i organisationen.

Utredningen kring de kaotiska scenerna vid Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool i maj, som gjorts av den franska senaten, har kommit fram till en slutsats.

Slutsatsen lyder: problemen uppstod av felaktigheter och misstag i organisationen och inte på grund av Liverpool-supportrar, vilket den franska regeringen tidigare hävdat.

”De här felaktigheterna var överallt, inte bara under matchen utan även i förberedelserna”, säger Laurent Lafon, medordförande i utredningen.

Bland annat bestod felaktigheterna och misstagen av att förutse hur supportrar skulle ta sig till arenan på grund av en transportstrejk, otillräckliga instruktioner och polisens placering kring arenan som ledde till ”flaskhalsar” fram mot kontrollerna.

”Det är inte antalet personer kring arenan som orsakade det här”, säger Lafon.

Nu kräver en av Liverpools supporterföreningar att den franska regeringen ber om ursäkt till klubben och dess fans.

”Vi vill ha en fullständig ursäkt från den franska regeringen med ett fullständigt tillbakadragande av de lögner som påståtts å deras vägnar sedan den 28 maj 2022 (finaldagen) och kommer fortsätta att lobba för att uppnå det”, skriver Spirit of Shankly i ett uttalande.

Real Madrid vann finalen med 1–0.