Rydström: Djurgården seriens bästa lag

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-10-23

Mängder av matcher återstår– och först andra advent rundar allsvenskan av för året.

Men Henrik Rydström har redan nu sin favorit som vinnare av Lennart Johanssons pokal.

Laget han precis 2–3-förlorat mot.

– Jag har sagt i många intervjuer att Djurgården är Sveriges bästa lag och det håller jag fast vid, säger Kalmar FF:s tränare.

Med en match mer spelad än Malmö FF och AIK – båda är i farten på söndagen, mot Varberg respektive IFK Norrköping – leder Djurgården allsvenskan.

Försprång är tre poäng, 47 mot 44 för de båda andra.

Elfsborg, som möter Sirius hemma på söndagen, är också med i guldfajten, på 42 poäng.

Efter den bittra förlusten på Tele 2 arena passade Rydström på att sticka fram hakan i guldsnacket. På presskonferensen lovordade han motståndaren och tränarkollegan Thomas Lagerlöf.

”Ett rejält fotbollslag”

– Jag tycker att de är det bästa laget. Jag såg deras match mot Elfsborg (0–3) och trots förlusten var de det starkare laget. Tittar man på nyckelsiffror var Djurgården bättre.

– Det finns en helhet. Det är ett rejält fotbollslag, säger Rydström, som på mindre än en säsong förvandlat ett stelt och skakigt Kalmar FF till ett lag som spelar attraktiv fotboll – och befinner sig fjärran från de senaste två årens nerviga kvalupplagor.

Trots 0–3 i pausen lyfte sig Kalmar och var in i det sista nära att få med sig en poäng hem – och samtidigt skaka om förutsättningarna i toppen av tabellen.

– Man är jävligt besviken när vi förlorar. Det ligger där och gnager, samtidigt som jag zoomar ut och funderar på hur matchen såg ut. Jag är väldigt nöjd med hur vi spelar och hur killarna tar sig an matchen.

Stolt tränare

– Lägger man i potten att vi möter seriens bästa lag på bortaplan är det här en av våra bästa insatser den här säsongen. Slår man ut det över 90 minuter är jag nöjd med hur vi hanterar det, att gå ut i ett 0–3-läge i andra och ge det en fajt... jag är nöjd, stolt och glad över fotbollen vi spelar i dag, säger Rydström.

Han kan också ge lugnande besked om mittbacken Lars Saetra som bars ut på bår i slutet av matchen.

– Det är en låsning i ryggen, han borde vara bra i morgon, säger Rydström.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf hade både ris och ros att strö över spelarna efter 3–2.

Inte bra med stressen

– Det var otroligt mycket bra grejor från vår sida, som i förra matchen mot Elfsborg, trots resultatet då. Kalmar har varit väldigt bra länge och är svårt att möta. Jag är väldigt nöjd med att vi skapade så många målchanser.

Den här gången fanns effektiviteten, när Edward Chilufya, Hjalmar Ekdal och Emmanuel Banda fixade 3–0 redan till pausen.

– Att det ska behöva bli stressigt efter det är inte bra. Vi bjöd dem onödigt på 3–1. Vi är skakade en stund. Kalmar forcerade. Men på det stora hela kändes det som om vi hade ganska bra kontroll även om det var obehagligt när bollar studsade i straffområdet, säger Lagerlöf.

Djurgården möter IFK Göteborg borta i nästa omgång, på torsdag.