Häcken vände och vann mot Hammarby

Jakob Lundberg/TT

Publicerad 2024-04-21

Häckens Even Hovland jublar efter sitt segermål (2–1) hemma mot Hammarby.

Hammarby ledde och Nahir Besara hade två jättelägen för 2–0. I stället vände Häcken till 2–1 efter ett sent hörnmål av Even Hovland.

Den norske mittbacken Even Hovlands panna satte det avgörande 2–1-målet via en Hammarbyförsvarare.

Men matchens stora profil var killen som kom till Häcken från BP i år. Övergångssumman var den största hittills mellan två allsvenska klubbar. Enligt Expressen kostade Zeidane Inoussa 17 miljoner.

21-åringen spelade fram till Simon Gustafsons 1–1-mål efter drygt en timme. Nu har han gjort två mål och en assist på fyra omgångar, trots att han bara har startat i två matcher.

– Jag tycker att jag kan göra det mycket bättre. Jag kan göra fler poäng, fast det är en okej start, säger Zeidane Inoussa.

Mot Hammarby glänste han från första minuten på Häckens vänsterkant. Inoussa visade sin blixtrande snabbhet och bollkontroll.

”I BP skulle jag göra allt”

Köpet från BP dribblade ofta som han ville i ”Bajens” högerförsvar och skapade flera lägen som var nära att ge Häcken ledningen.

– De första aktionerna för mig är de viktigaste, så man får ett mentalt övertag på spelaren man möter. I dag fick jag det. Efter det så flöt det bara på och det kändes jättebra. Det var min bästa match hittills i Häcken.

Är det något som varit svårt för dig med flytten från BP till Häcken?

– Det är ett nytt system. Och i BP var jag killen som skulle göra allt. Min roll i Häcken är lite annorlunda för att det finns många bra spelare här, så det är inte jag som ska göra allt själv.

Känner du en press för att Häcken har investerat så mycket pengar i dig?

– Lite såklart. De hämtar inte mig för att jag ska vara en av de vanliga spelarna. De hämtar mig för att jag ska göra skillnad direkt. Det kommer absolut en press med det, men jag ska försöka göra mitt bästa och tänka så lite som möjligt på prislappen.

”Extremt surt”

Edvin Kurtulus störtade fram och sparkade in 1–0 för Hammarby efter Nahir Besaras inåtskruvade frispark från vänster. I början av andra halvlek hade Besara två frilägen till att göra 2–0 som kanske skulle ha dödat matchen.

Hammarbys kapten såg dyster ut när han kom ut ur omklädningsrummet.

– Det är extremt surt. Jag sa till Kim (Hellberg) innan jag gick ut att jag tror aldrig i mitt liv att jag haft så mycket lägen och inte gjort mål. Så det är jävligt tråkigt.

Hammarby har inte vunnit borta mot Häcken på 19 år.

– Det kändes som att vi skulle bryta sviten idag. Om vi hade kommit härifrån med vinst, så hade det inte varit orättvist. Vi hade fler skott, fler lägen, säger Nahir Besara.

Förlusten kändes inte lättare av att Viktor Djukanovic vred till foten och tvingades byta efter mindre än en timme. Han haltade rejält efter matchen, men sa att han inte trodde att skadan var allvarlig.

Rättad version: I en tidigare utsänd version fick Simon Gustafson i Häcken fel förnamn.