Stjärnans uppmaning: Gå och rösta

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-05-23

Hon var bara 16 år när hon höll tal på en Black Lives Matter-demonstration och inför det amerikanska presidentvalet i höst uppmanar hon alla att rösta.

Tennisstjärnan Coco Gauff har själv fortsatt att använda sin plattform i ett försök att förändra världen.

– Vi ska alla använda den makt vi har, säger 20-åringen.

På tån av sin skosula har Coco Gauff ett citat ingraverat i gummit: ”Du kan förändra världen med ditt racket”.

– Det är något som min pappa har sagt till mig sedan jag var en liten flicka och det är inspirerande. Det är därför jag alltid har känt att det är viktigt att göra rösten hörd och prata om vissa ämnen, sade superstjärnan efter en match i årets första grand slam-turnering Australian Open i januari.

”Rösta för min framtid”

Redan som 16-åring höll hon ett känslosamt och improviserat tal under en Black Lives Matter-demonstration i sin hemstad i Florida. Innan hon ställde sig vid micken pratade hon med sin mormor Yvonne Lee Odom.

– Det är sorgligt att jag är här och protesterar mot samma saker som hon protesterade mot för över 50 år sedan, sade Gauff.

Hon uppmanade alla som hade åldern inne att gå till valurnorna och att även vita människor måste stå upp för rörelsen.

– Det ligger i era händer att rösta för min framtid, för mina bröders och er framtid.

Gauff har sedan dess lyft ämnen som rättigheter för hbtqi-personer, depression, rasism och polisbrutalitet mot svarta. I Florida är republikanen Ron DeSantis guvernör och med sin politik försöker han skapa en konservativ ”mönsterstat”.

– Det är en galen tid att vara Floridabo, speciellt om man är svart, sade världstrean nyligen till nyhetsbyrån AP.

I år får 20-åriga Coco Gauff rösta i sitt första presidentval och budskapet är detsamma.

– Det finns ingen anledning att klaga på det politiska klimatet i världen om du inte nyttjar din rösträtt, sade Gauff under WTA-turneringen i Rom förra veckan.

Slog igenom i Wimbledon

Med sitt tennisracket har hon själv skrivit historia. Som 15-åring blev Gauff den yngsta damspelaren hittills att kvala in till grand slam-turneringen Wimbledon och hon slog i den första omgången Venus Williams, som tillsammans med systern Serena Williams varit de stora förebilderna.

– När jag växte upp tänkte jag aldrig på att jag var annorlunda på något sätt, eftersom världens bästa spelare var någon som såg ut som jag. Jag tror att det är det största som jag har lärt mig från Serena, sade Coco Gauff hösten 2022.

I fjol tog Gauff sin första grand slam-titel när hon vann US Open och med drygt 240 miljoner kronor i intäkter var hon den bäst betalda damidrottaren alla kategorier 2023, enligt AP.

Nu jagar 20-åringen sin första titel på Paris-gruset – för två år sedan förlorade hon finalen i Franska mästerskapen mot polskan Iga Swiatek. Grand slam-turneringen inleds på söndag.