Guide: Inför damernas PGA-mästerskap i golf

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-06-19 15.11

Linn Grant vann sin senaste tävling, på Vasatorp utanför Helsingborg. Arkivbild.

Världsettan vill hitta tillbaka till vinnarspåret och två unga svenskor hoppas bli helt klara för karriärens första OS.

Här är förutsättningarna inför PGA-mästerskapet, golfdamernas tredje major i år.

Favoriten:

Världsettan Nelly Korda vann under våren sex av sju tävlingar, inklusive årets första major Chevron Championship. Men i sina två senaste tävlingar har hon missat cutten.

– Det är golf. Jag kommer att uppleva de här situationerna så många gånger där jag känner att jag spelar bra, och jag kommer uppleva lite stiltje där golf är den svåraste saken i livet.

Utmanarna:

Världstvåan Lilia Vu har varit borta på grund av skada i drygt två månader, men kom tillbaka med besked förra veckan. Amerikanskan, som tog två majortitlar i fjol, vann LPGA-tourtävlingen i Detroit efter särspel. Kinesiska världstrean Yin Ruoning är regerande mästare i PGA-mästerskapet men har inte vunnit någon tävling sedan fjolårssegern.

Segertorkan:

Europeiska segrar i de tre dammajors som spelas i USA har varit minst sagt sällsynta de senaste åren. Anna Nordqvist vann 2009 den här majorn (som då hette LPGA-mästerskapet), men sedan dess är Pernilla Lindbergs skrällseger i ANA Inspiration 2018 den enda europeiska majortriumfen på amerikansk mark.

Banan:

Sahalee Country Club strax utanför Seattle, Washington i USA:s nordvästra hörn är värd för årets mästerskap. Tävlingen spelas på den tuffa banan även 2016, då kanadensiska Brooke Henderson vann på –6 och bara sju spelare lyckades gå under par.

Svenskorna:

Är totalt sju till antalet och formen imponerar på flera håll. Häromveckan fick Linnea Ström höja karriärens första segerbuckla på LPGA-touren, samma helg som Linn Grant vann den mixade Europatourtävlingen på Vasatorp.

Grant gillar utmaningen som banan erbjuder:

– Jag tycker verkligen om att den är väldigt smal från tee. Det är där jag vet att jag är stark, dels att jag slår långt men också att jag oftast slår bättre drives ju smalare det blir, säger hon.

OS-kampen:

Världsrankningen efter PGA-mästerskapet avgör vilka två svenskor som får spela OS i Paris. Maja Stark (17:e) och Linn Grant (27:a) har greppet om platserna i nuläget, men Madelene Sagström (38:a) och Anna Nordqvist (63:a) har fortfarande en teoretisk chans att nå OS. Sagström behöver bli minst trea för att kunna sno åt sig en av platserna, medan det lär krävas en seger för Nordqvist.

Starttiderna:

Tävlingen inleds på torsdagen med följande blågula starttider (svensk tid). 16.27: Maja Stark, 17.00: Anna Nordqvist, 17.17: Frida Kinhult, 17.50: Pernilla Lindberg, 21.44: Madelene Sagström, 22.06: Linnea Ström, 22.17: Linn Grant.